Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Plak u karotidi i depresija ST spojnice


Autor Poruka

Yaya

15.01.2012. 19:30

Poštovani,

budući da sam već imala problema sa aritmijama koje su definirane kao bezopasne i povezane sa psihičkim stanjem stresa, redovito se kontroliram. Nalazi su uredni za sistematski pregled, kolesterol 5,4, trigliceridi 1.4, ostalo i više nego ok. EKG uredan, slijedi nalaz holtera:
"Tijekom kontinuiranog EKG snimanja u trajanju od 24 sata i 3 min registrirano je ukupno 107763 QRS kompleksa. Osnovni ritam bio je sinusni s rasponom frekvencije od 55 do 133/min. Prosječno 76/min. Registrirano je ukupno 29 pojedinačnih VES i 11 SVES. Nije bilo promjene ST spojnice."

Međutim, u želji da vidim što sam radila kada su se dogodile ekstrasistole, uvidjela sam i kako u Summary reportu (ST dio) piše, pod ch 2 depression 0,14 mV u trajanju 9 minuta, upravo u vrijeme kada sam vježbala kod kuće na orbitreku i upravo trajanje te vježbe. Napominjem kako sam vježbala namjerno da vidim hoće li se špojaviti koja aritmija dok nosim holter, budući da sam tijekom ergometrije prošle godine (nakon 10.3 METS-a) osjetila nekoliko ekstrasistola, tri pojedinačne i jedna vezana, pa me strah vježbati kako se to ne bi ponovilo jer mi je rečeno da bi se kod većih opterećenja nešto i moglo eventualno dogoditi. Sada me zabrinula ta depresija ST spojnice te sam kontaktirala liječnika, kardiologa koji je nalaz očitao. Rekao je da je pregledao cijeli prikaz holtera te kako nije bilo promjene ST spojnice unatoč tome što ju je aparat registrirao u to određeno vrijeme. Također, u razmaku dva dana internist u privatnoj poliklinici gdje obavljam sistematski pregled presluša me i sve je bilo u redu, dok je kardiolog čuo, citiram: "sićušan sistolički šum" ali je napisao kontrolu s UZV srca i RTG srca i pluća tek za godinu dana i nema ograničenja fizičkih aktivnosti. Kao tinejđerka, pa i prije 6 godina su mi čuli šum, ali pretragama je ustanovljeno kako je sve u redu. Cijeli život imam usporen puls (ponekad se spusti do 48b ali rijetko, najčešće je oko 55, a tlak oko 115/75). Na color doppleru karotida piše: "UZV-učnim pregledom u B-modu nađuu se uredan tijek i širina lumena obje ACC, ACI i ACE. Početno zadebljanje IMT na stražnjoj stijenci bifurkacije desne ACC, širine 1,7 mm, a plak je glatkih rubova. Doplerskom spektralnom analizom nađu se uredne brzine protoke i pravilni spektri, simetrično na obje strane. Vertebralne arterije su uredne širine, smjera i brzine protoka i pravilnih niskorezistentnih spektara. Nema promjene brzine protoka ili doplerskog spektra na promjenu položaja glave." Mišljenje: "Početna ateroskleroza. Držati pod kontrolom faktore rizika. Kontrolni UZV CD za 1 godinu.
Na kraju podaci o meni: imam 45 godina, uglavnom sjedalački posao, stresan ravnateljski i za računalom, ne vježbam i imam (po mom mišljenju) barem 15 kg viška koje sam "nabrala" tijekom nekoliko zadnjih godina. Moja pitanje su:
1. Je li moguće da holter registrira depresiju ST spojnice, a da liječnik to procijeni kao da je nema?
2. Mogu li vježbati, budući da sam već bila na razgovoru u fitness centru zbog izrade programa vježbanja (aerobne vježbe) i je li to pametno obzirom na povremene aritmije, ergometriju otprije godinu dana i ovaj holter? Općenito, je li to pametno za srce i žile ili je bolje samo šetati?
3. Koliko je normalan za moje godine, a koliko opasan plak u karotidi?
Ispričavam se na dužem postu, ali radila sam dosta pretraga, te me sve gore naveeno stvarno brine, a odlučna sam u tome da promijenim način života, tome se i veselim jer sam sklona svemu što doprinosi zdravlju. Vaše mi mišljenje u tome može uvelike pomoći kako bih bila sigurna u to što je najbolje poduzeti.
Hvala Vam unaprijed!

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

20.01.2012. 16:50

Složio bih se onim što su vam rekli nakon ovih nalaza. Kompjutorska očitanja su nepouzdana kod Holtera i trebate vjerovati svom liječniku. Vježbati možete koliko god hoćete. Nalaz na karotidama primjeren je za dob.