Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prolaps mitralne valvule


Autor Poruka

curka 19

18.06.2010. 14:35

Imam 19.g,a sa 17 mi je dijagnosticiran pmv..te sam tada zbog izraženih simptoma.bol u prsima,dispneja,povišen krvni tlak..bila hospitalizirana na odjelu dječje kardiologije gdje mi je obradom utvrđen pmv..a propisana th. atenolol a 25 mg. Sada nakon dvije godine simptomi su i dalje prisutni te mi je uz navedene simptome puls počeo bit nepravilan..(slabije punjen,ili se po nekoliko sekundi ne osijeća pod prstima)..pa me interesira da li je potrebno napraviti Holter? Naglašavam da redovito odlazim na lječničke kontrole,te su učinjena i dva uzv koja nisu pokazala znakove mitralne insuficijencije.
Poslijednji EKG glasi:Sinus aritmia 70/min,el os vertikalna,PQ0.16", QRS 0.06", QT 0.34". T-val negativan u D3 i aVF
I da li su s obzirom da nema insuficijencije potrebne daljne kontrole?

Hvala!

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

27.06.2010. 21:10

Prolaps mitralnog zaliska je relativno čest nalaz, iako najčešće nije povezan sa značajnijim propuštanjem (insuficijencijom). Ponekad može biti povezan s aritmijama (primjerice ventrikularnim ekstrasistolama), koje opet najčešće nisu opasne.
Na Vaše pitanje treba reći dvije stvari: (1) što se tiče osjećaja preskakivanje koje imate, da, u principu će biti dovoljno napraviti Holter EKG-a, to je metoda izbora u ovom trenutku za Vas; (2) kontrole su nečelno potrebne, primjerice ultrazvuk srce jednom u dvije godine, kako bi se uočila rijetka, ali ipak moguća pojava određenog stupnja insuficijencije. O nalazima ovisi konkretna preporuka za dalje.

R. Bernat

miiia

07.07.2010. 12:30

Postovani, ljubazno Vas molim da mi odgovorite da li je dijagnoza prolapsus v. mitralis indikacija za carski rez i ako jeste u kojem stupnju?
Hvala mnogo na odgovoru. Lijep pozdrav

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

27.07.2010. 00:20

U najvećem broju slučajeva prolaps mitralne valvule ne predstavlja poseban problem u trudnoći, niti a priori indikaciju za carski rez; samo u slučaju teže mitralne insuficijencije (propuštanja zaliska) na bazi prolapsa, potrebna je posebna konzultacija s kardiologom.

nije fer

26.08.2010. 22:45

imam 16 godina PMV mi je otkriven sa 11.godina......nemam nekih većih tegoba dok kad se bavim sportom, cesto ostajem bez daha i gubim kontrolu na koljenima....kada se umorim često ostajem bez svijesti... evo tačne povijesti bolesti :::::

.tokom pregleda zbog upale pluća otkriven mi je šum na srcu .....kardiološka anamneza prazna.
KLINIČKI : TV 143 cm ( između 75 i 90 perc za dob)...ictus neupadljiv ,thrilla nema , tonovi jasni, nad ictusom klik , u stojećem i sjedećem stavu sistolni šum suspektan na mitralni prolaps..
EKG : sinus rita , frekvenca oko 100/min, T neg. u AVF, poz u V5 i V6 , nema znakova opterećenja srca.
RTG : pulmo et cor : situs solitus , mezokardija , srčana sjena nije uvećana...

Moj specijalista interne medicine sumnja da je uzrok propadanja zalistka česte gnjojne angine a bris grla nije nikako rađen........da li je moguće da je zalistak propao zbog strepto bakterije..........unaprijed hvala...

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

19.09.2010. 11:55

U Vašem dopisu nema navoda o tome da li je učinjen UZV srca, što je svakako ključno; načelno, bakterijski infekti mogu oštetiti srčane zaliske, ali je kod Vas sada ključno procijeniti kako točno taj zalistak izgleda te pokušati to povezati sa smetnjama koje navodite. Moguće je da je potrebna i određena rtimološka obrada, kojom bi se pokušalo "uhvatiti" EKG u trenutku smetnji koje navodite. To nije slučaj za forum. Morate se javiti ozbiljnom kardiologu na pregled.

alexandar

25.01.2011. 11:10

Poštovanje,
imam 15 godina, i pre 11 meseci su mi ustanovili, "propustanje srčanog zaliska" .
Nakon iscrpljujućeg treninga, kad sam došao kući i legao da se odmorim osetio sam ostar bol u desnom delu pluća svaki put kad sam hteo da udahnem punim plućima.
Otišao sam u bolnicu, doktori su mi izmerili pritisak (150/100), i uradili smo EKG test na kojem su se samo pojavila mala preskakanja srca. I onu su me poslali sa Febricetom 500mg (kao lek za umanjenje bolova) kući i trebao sam sutradan da odem kod svog lekara da pregled. Doktorka kad me je poslušala i kad je videla da su mi dali samo febricet, dala uput za kardioloiju u Novom Sadu. tako da dva dana nakon bola u grudima (plućima) i posle uradjenog ultrazvuka srca utvrdjeno mi je "Prolaps mitralne valvule" 1/4. Doktorka mi je rekla da se profesionalnim sportom ne smem baviti sad , prestao sam trenirati, ali idem redovno da plivam i igram košarku. Bol se od tog dana više nije pojavljivao, niti sam imao bilo kakve smetnje, vremenom sam pokušavao malo da se forsiram ne bi li možda osetio neku razliku kod rada srca, takođe nisam imao nikakve smetnje ili bolove. Tako da moje pitanje glasi, dali je moguće da se propuštanje samo javilo zmog umora, neispavanosti i velikog opterećenja srca na duže vreme tokom treninga? I dali ima neke nade da kada sad posle 12 meseci odem na kontrolu i ultrazvuk to propustenje povuklo, i ponovo započnem svoju karieru u profesionalnom delu takmičenja?

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

03.02.2011. 19:55

Ključan je nalaz ultrazvuka srca; Vi opisujete prolaps 1/4, to vjerojatno znači blago propuštanje. Ako je to tako, nije jasno zašto se ne biste smjeli baviti sportom; ponovite ultrazvuk srca i s time uzmite savjet dobrog kardiologa.

medion

02.09.2011. 23:20

Lijep pozdrav
Imam dijagnozu: Prolapsus v mitralis.
Nalazi su sljedeci:
Ehokardiografski nalaz: redudantna MV i hemodinamski nesignifikantan prolaps militarnog zaliska uz uredne dimenzije i sistolno/dijastolnu funkciju. LVIDD 44mm, LA 32mm, AO 35mm, EF 70%
Ergometrijski test je radjen na pokretnoj traci po Bruce-ovom protokolu. U miru, TA 120/70mmHg; f106/min. Test je prekinut nakon ukupno 9 min i 30 s, u IV stadiju opterecenja METa 10,5 zbog zamora, TA 160/80mmHg max. f 176/min, što je 94% od predvidjene. U EKG-u sinus ritam, bez signifikantnih promjena ST i T. Za vrijeme treajanje testa nije registrirana ishemična reakcija.Dobra tolerancija na napor.

Zanima me sljedece:
Buduci da imam veoma cesto bol u grudnom kosu, u lijevoj ruci, nesvjesticu, lupanje u z eludcu i nekakve napade vrucice i preznojavanje, da li je to nesto opasno ili samo prolazni simptomi koji ce prestati uzimanjem terapije buduci da sam tek otpusten iz bolnice u kojoj sam boravio 24 h na koronarnom odjelu.
Takodjer, mozete li mi napisati šta je uzrok da se dobije Prolapsus v mitralis

TERAPIJA:
-Aspirin protect 100 mg 1x1
-Cardioprol 5mg 1X1/2
-Lopril samo u uslucaju povisenog pritiska
-Roswera 10 mg 1x1 (zbog HDL 1,1 LDL 1,6, Trigliceridi 4,4 a gornja granica je 2,5 za trigliceride)
-Controloc 20 mg 1x1
-Bosaurin 5mg 1x1
Higijensko-dijetetski rezim ishrane, redovna kontraola tlaka.
Internisticka kontrola pp u nadleznom dispanzeru

MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE

HVALA UNAPRIJED

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

06.10.2011. 00:25

Prolaps mitralne valvule je sam po sebi čest i kod mnogih ne zahtijeva posebno liječenje, nego samo redovite kontrole. Međutim, terapija koju uzimate nije jasno povezana s nalazima (barem onima koje ste naveli). Vi biste se ipak trebali javiti na suvisli kardiološki pregled.

bruna21

17.02.2012. 21:05

Poštovani, zamolila bi Vas za vaše mišljenje o ovom nalazu:
U dobi od 16.g bila sam hospitalizirana na odjelu dječje kardiologije zbog obrade na koju me uputila moja liječnica obiteljske medicine zbog učestalih bolova u prsištu te osijećaja nedostatka zraka. Tada mi je utvrđen sy prolapsa mitralne valvule i mitralna insuficijencija II. stupnja. Od tada se redovito kontroliram kod kardiologa.
Problem je nastao sada, kad sam morala napravit sistematski pregled uoči početka pripravničkog staža (viša med.sestra) u bolnici. Tada je liječnica koja me pregledavala auskutacijom čula šum na srcu, za koji znam da ga imam te zatražila da obavezno odem kardilogu inače mi neće dati potvrdu da sam sposobna za staž.
Ovo je zadnji nalaz, koji sam danas napravila pa me zanima Vaše mišljene o tome da li sam "sposobna" za staž:

Srce: sinus aritmia 95/min, tonovi jasni, nad ictusom holosistolički šum I-II/6 uz mezosistolički klik
EKG: sinus aritmia 95/min, el.os semivertikalna oko 100, PQ O.16", QRS 0.06", QT 0.34", T-val negativan u D-3 I aVf. Bez znakova hipertrofije.
UZ: Situs solitus. Uredna segmentna građa srca. Dimenizije uredne za dob. Kontraktilno dobra EF 65%. Kontinuitet ia i iv septuma. Na mitralnoj valvuli prolabira PMK, mislim i stražnji uz mitralnu insuficijenciju 1-2 stupnja. Ostale valvule b.o. Aortni luk normalan, lijevi. Nema ductusa niti CoA. Ne vidi se perikardijalnog izljeva.

Th: Atenolol tbl. a 25 mg

Da li na osnovi ovog nalaza ja smijem obavljati pripravnički staž ? Ja se nadam da-da..jer osim gore navedenih simptoma i relativno brzog zamaranja te bolove u prsima pri naporu nemam nikakvih drugih simptoma. Jer je dotična liječnica bila vrlo ošra kad sam joj donijela ovaj nalaz i rekla da moram ponovno kardioogu te da on mora napisati da sam sposobna, a do tad mi odobrenje dati neće..sad

Unaprijed zahvaljujem!

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

27.02.2012. 20:05

Mislim da ste sposobni.

sasadea

02.03.2012. 21:00

Pozdrav i unaprijed hvala na bilo kakvom odgovoru.
Nakon pregleda, uzv -a srca i jos jednog kojem ne znam naziv, hoda se po traci, pod nagibom i raznim brzinama, opterecenjima, receno mi je da imam prolaps prednjeg mitralnog zalistka. Uredno pokretanje valvularnog aparata, uredne dimenzije srcanih supljina.
Doktorica je bila neraspoložena za bilo kakva objašnjavanja, valjda loš dan, pa ne znam nista o tome, tj. sto sad smijem ,a sto ne.
Zamolio sam med. sestru da je pita, pa je receno da se ne smijem baviti nikakvim sportom ni fizickim naporima!
Zanima me do koje mjere je to, smijem li na trcanje, plivanje, i teretanu 2-3 puta tjedno?
rekla je da zalistak jos ne propusta jako ili uopce, pa ne bih htio to na neki nacin pogorsati.
hvala jos jednom na odgovoru

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

16.04.2012. 15:00

Treba mi Vaša dob i točan opis nalaza ultrazvuka srca (i gdje je rađen)?

niky22

26.06.2012. 19:25

Postovani, molim Vas da mi odgovorite na mojih par pitanja:

Ovo je nalaz kardiologa
Klinički: opće stanje dobro, eupnoična, kardijalno kompenzirana, puls art. femoralis +
Srčana akcija ritmična, tonovi jasni, sistolički šum I-II/6 uz lijevi rub sternuma.
EKG: sinus ritam 90/min. El.os semivertikalna. Intervali uredni. Fokaloza desne grane. Nema znakova hipertrofije
UZ ; Situs solitus. Uredna segmentna građa srca. Dimenzije u granici normale za dob. Kontinuitet ia i iv septuma. EF 70%
Prednji mitralni kuspis u blagom prolapsu, nije zadebljan te nema insuficijencije na valvuli. Ostale valvule b.o.
Aortni luk normalan, lijevi. Nema duktusa niti CoA. Ne vidi se perikardijalnog izljeva.

Zaključak: Prolaps PMK bez insuficijencije.
Preporuca se prevencija bakterijskog endokarditisa
Kontrola za 1- 1.5 godinu, pp ranije

Zanima me sto je fokaloza desne grane, i da li mi ova srcana greska moze stvarat ikakve probleme u zivotu? Inace mi cesto srce "preskace", ponekad osjiecam bol u prsima i brzo se umorim..

Hvala!

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

07.07.2012. 16:05

To je normalan nalaz, nemate razloga za zabrinutost u ovom času.

tommy777

20.09.2012. 21:40

Poštovani profesore,
borim se sa "preskakanjem" srca otkad znam za sebe...roditelji su me u više navrata vodili na preglede ali uvijek im je rečeno da je sa mnom sve u redu te da si umišljam stvari kojih nema...napominjem da mi je svaki put rađen EKG koji je bio uredan, tj. nije zabilježio ekstrasistole...s vremenom se razvila i anksioznost koja me "dovela do ludila" te sam na svoju inicijativu odlučila otići na još jedan pregled u nizu gdje me je internistica napokon poslušala i napravila ultrazvuk te je dijagnoza bila prolaps prednjeg mitralnog kuspisa...to je bilo 2007. godine i od onda se redovito kontroliram svake godine...tlak mi je uvijek uredan, EKG i dalje uredan, mada se javila 2008., 2009., te 2010. godine i blaga regurgitacija, a kada sam bila zadnji put 2011. nije ju zamjetila...internistica kaže da to imam od rođenja te da nikakvi lijekovi za sada nisu potrebni pošto sam još premlada i planiram i roditi jednoga dana te kaže da ni za to nema apsolutne zapreke...molim Vas vaše mišljenje, ja se u načelu jako dobro osjećam, nemam nikakve druge tegobe osim tog preskakanja koje je i dalje prisutno, ponekad jače izraženo, ponekad manje, s tim da moram napomenuti da se pojačava kad mi je pun želudac ili prije menstruacije,
hvala najljepša.

marijamala23

21.09.2012. 11:00

Postovani ,imam 23 godine,2006 god sam isla na ultrazvuk srca,u nalazu pise ,DISKRETAN HEMODINAMSKI NEZNAČAJAN PROLAPS MITRALNE VALVULE SA TRAGOM MR
cesto imam bol oko srca,kao neko blago probadanje,pa mozete li mi objasniti moju dijagnozu,i koliko je to opasno

adnel

13.10.2012. 17:40

Imam 27 god. Prije godinu dana na ljekarskom pregledu otkrivena mi je diagnoza prolaps mitralne valvule, nisam imao nikakvih tegoba. Prosle sedmice sam se jako nahladio dobio sam lijekove za iskasljavanje, ima nekih 5 dana osijetim probadanje u predjelu srca i otezano disem. Jucer sam radio UZV srca gdije stoi ˇ" Uredne dimenzije srcanih supljina. Prolaps redundantnog prednjeg mitralnog kuspisa. Uredna kinetika zidova LV. Uredna sistolna funkcija LV.Minorna MR. Perikardijlana uredna. Kontrola za 1,5 god"
MOLIM ZA VASE MISLJENJE!!!

HVALA!!!

lanica_16

31.10.2012. 08:00

Poštovani, molila bih Vas za mišljenje..i odgovor na par pitanja.
Naime, imam 16.g i prije mjesec dana tokom sata tjelesnog odgoja mi je pozlilo..( slabost, nisam mogla stat na noge, crnilo pred očima, i jako ubrzan rad srca uz bolove u prsima )..pozvali su hitnu..i odvedena sam u bolnicu, na odjel dječ. kardiologije te mi je tokom boravka utvrđen sy prolapsa mitralne valvule i mitralna insuficijencija..
Iz otpusnog pisma :

Peta hispitalizacija u našoj Klinici.
Osobna: Djevojčica iz 2.održavane trudnoće( majka u prvom tromjesečju krvarila,te u zadnjem tromjesečju imala tlak zbog čega je bila hospitalizirana) i poroda mjesec dana prije termina. RM 1600g,RD 44cm, Apgar 5/10.Po porodu zadržana na Neonatologiji mjesec i pol dana..Hranjena adaptiranim mlijekom,dohrana po rasporedu. Urednog psihomotornog razvoja. Redovito cijepljena, BCG-irana-ožiljak vidljiv. Antirahitična profilaksa provedena. Apetit dobar. Eliminacija uredna.Menarche 13.g
Prva hospitalizacija u dobi od 2.5 g zbog konvulzija u febrilitetu, potom sa 4.g pod slikom epileptičkog statusa zaprima se u Jedinicu intenzivnog liječenja djece, još dva puta hospitalizirana djevojčica je bila smještena na neuropedijatriji te jedan put na pulmološkom odjelu zbog upale pluća.

Razlog hospitalizacije: na satu tjelesnog odgoja joj pozlilo, te je kolima hitne pomoći dovedena na dječji prijem

Status praesensbig-smilejevojčica u dobi od 16.g,pri svijesti,,dobrog općeg stanja,,hiperventilira,tahikardna,euhidrirana,subfebrilna Tax 37.3C,TM 51kg(25.-50.cent), TV 161cm(25.-50.cent),FP 125/min,RR 145/95 mmHg.
Nos slabije prohodan, ispunjen sekretom.
Prsni koš simetričan,nad plućima auskultacijski normalan šum disanja.
Srce:sinus aritmija,125/min,tonovi jasni, isprekidani ekstrasistolama, uz lijevi rub sternuma holosistolički šum 2-3 / 6, nad Erbom mezosistolički klik
Ostalo u somatskom i neurološkom statusu neupadno.

UZ SRCA:Situs solitus.Uredna segmentna građa srca.Dimenzije uredne za dob.Kontraktilno dobra EF 65%.Kontinuitet ia i iv septuma.Na mitralnoj valvuli prolabira PMK, mislim i stražnji , bilježi se insuficijencija na valvuli 2-3 stupnja angio. Ostale valvule b.o.Aortni luk normalan,lijevi.Nema ductusa,niti CoA.Ne vidi se perikardijalnog izljeva.

Spirometrija.uredna.Ventolin test negativan.
Fundus:uredan
Laboratorij:u granicama normale
Terapija na Klinici:Atenolol tbl..
Na temelju anamneze,kliničkog statusa i uvida u rezultate pretraga mišljenja smo da se kod djevojčice radi o sindromu prolapsa mitralne valvule i insuficijenciji mitralne valvule

Otpusna Dg.Syndrom prolapsa valvulae mitralis
Insuffitientio valvulae mitralis 2-3°

Terapija kod kuće:Atenolol tbl. a 50 mg 1x 1/2 tbl.
Kontrola u kardiološkoj ambulanti sa 7 dana

.Zanima me da li se ja mogu baviti normalno tjelesnom aktivnošću s obzirom da kardiolog kaže da bi trebala smanjiti fizčke napore..i ne frsirati se..inače treniram odbojku i rečeno mi je da više ne smijem igrati ? I openito mišljenje o ovom svemu tu...

Hvala !