Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Srceeeee


Autor Poruka

AidaIdaV

16.02.2011. 18:51

Postovanje!
Imala sam prije par mjeseci "napad", srce mi je odjednom pocelo lupati. U hitnoj su mi dali injekciju i rekli da se javim doktoru. Ponovo se javilo u januaru, sad sa dodatnom teskocom u disanju. Dali su mi kisik i apaurin injekciju. Mislim da me i panika jos vise uhvati, ali skoro uvijek je posredstvo stres. Izvadila sam nalaze, krv je u redu- u granicama. Pluca su cista, internista mi je rekao da nema nista zabrinjavajuce. Kardiolog me zabrinuo! Odmah su me uputili na lezanje u bolnicu. Isla sam u savjetovaliste, rekli su mi da je prisutan neki sum, ali da ipak moraju kontrolisati klinicki. Nalaz kardiologa je slj. :
- Auskultatorno na plucima nalaz bez osobitosti.
- Cor : akcija scra ritmična, tonovi jasni, uz sistolni šum nad ictusom.
- Abdomne : bez promjene
- Na nogama nema edema
- EKG : Sinusni ritam, frekvence 70/min , skretanje el osi u desno.
DG : Vitium cordis cong
susp ASD
Cor comp

Ja ovo nista ne razumijem, a doktorica i nije bila bas raspolozena da mi malo bolje objasni, pa Vas molim da mi odgovorite!

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

17.03.2011. 21:30

Trebali biste svakako napraviti ultrazvuk srca (po potrebi i transezofagijski, tj. kroz jednjak). O tome nalazu bi ovisilo što eventualno dalje poduzeti.

AidaIdaV

25.03.2011. 19:50

Hvala Vam na odgovoru!
Lezala sam u bolnici, pronasli su mi urodjenu srcanu manu (bas na toj tzv.sondi- kroz jednjak), i srcani zalizak koji prolabira 5 mm. Koristim korvitol - ujutru 25 mg, aspirin 100. Samo sto se cudno osjecam od tableta, osamuceno, osjecam vrtoglavicu, opadne mi pritisak... Zanima me da li je to normalno, ili treba da prekinem terapiju? I koliko dugo se inace koristi ova terapija, ili cu morati ovo dozivotno koristiti?
Ovo je zakljucno misljenje pri otpustu iz bolnice : Prolaps prednjeg mitralnog kuspisa sa neznatnom mitralnom regurgitacijom. Ehokardiografski se verificiraju uredne dimenzije svih srcanih supljina sa urednom sistolnom funkcijom, EF 60% te redudantnijim prednjim mitralnim listicem koji prolabira za 5 mm i ocuvane je pokretljivosti. Na uradjenom EKG Holter monitoringu u toku hospitalizacije registruje se respiratorna aritmija te sinusna tahikardija koja ide do 170/min. Biohumoralni status ostaje uredan. Nalaz TEE prikaze PMK blago prolabira u LA. U predjelu par membranacea IVS-a uoci se manji mozaicizam. Aplicirano kontrasno sredstvo te na Valsalvin manevar dolazi do prelaska kontrasta iz DV u LV, a kroz mali defekt interventrikularnog septuma koji nije sada funkcionalno znacajan. Ejekciona frakcija uredna. Uredne velicine srcanih supljina. Kontrola UZ srca za godinu dana.
I jos samo jedno pitanje molit cu; radim na kopir-aparatu vise od godinu dana, da li je on stetan za moje stanje?

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

29.03.2011. 22:05

Ovi nalazi načelno za sada ne zahtijevaju nikakvu akciju. Kopirni aparat nema puno veze sa srcem.

AidaIdaV

03.05.2011. 18:50

Hvala doktore. Jos nesto bih pitala, moze li ovo stanje pravit poteskoce u buducnosti u trudnoci, odnosno pri ili po porodu??

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

07.05.2011. 09:20

S najvećom se sigurnošću može reći da nećete imati problema.

AidaIdaV

11.06.2012. 10:20

Postovanje! Opet ja happy Pijem taj corvitol 25mg ujutru vec 16 mjeseci, a u medjuvremenu sam stupila u brak. Smijem li planirati trudnocu, odnosno, smijem li i ako ostanem trudna piti tablete isto, da li skode djetetu, a ne smijem ih naglo prekinuti uzimati? Koji je Vas savjet, to me jako brine! Hvala unaprijed !

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

07.07.2012. 16:05

Indikacija za Korvitol je nejasna i trebalo bi ju (na pregledu kod kardiologa) preispitati.