Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tahikardija,hipoglikemija,vrtoglavica


Autor Poruka

labello

16.02.2011. 23:50

Poštovanje Doktore,

Neznam da li je ovo u funkciji ali ipak ću Vam postaviti par pitanja i eventualni savjet.

Imam 27 godina,zivim u Sarajevu, zaposlen , situiran, oženjen, jedno dijete, ali i mnogo zdrastvenih problema.

Oko 5 godina liječim se od generaliziranog aniksioznog poremećaja (terapija Zoloft, po potrebi Praxiten), moje mišljenje bez posebnog uspjeha.

Odprilike prije godinu dana mi se pojavilo po prvi put ubrzan rad srca-tahikardija, to nikad nisam imao i pored doživljenih paničnih napada. Otišao sam u hitnu EKG, lab.nalazi uredni, dg. stres.Inače sam ugojen (visina 1,84 težina tada127kg).cesto imam vrtoglavice te sam radio mnoge nalaze *AV uredan,neuroloski nalaz uredan,kolor dopler vratnih zila uredan,TCD uredan stim da je tada doktorica koja je radila to naglasila da imam tahikardiju).Ubrzo sam redukovao ishranu i uveo dijetu radi pojavljivanja hipoglikemije iako nisam dijabetičar (radio sam nalaze krvi nekoliko puta, te test opterećenja glukozom-uredni nalazi, dyg.poremećaj tolerancije glukoze).Da neduljim, poslije nekog vremena smršao sam oko 17kg i smanjio se broj pomenute aritmije.U oktobru 2010 završio sam na infektivnoj klinici zbog temperature koja je trajala 7 dana. Dijagnoza citomegalovirus, da bi poslije par dana takođe u bolnici poslije nalaza D-dimera koji je bio povećan sumnjali na plućnu emboliju, te me polsali na CT sa kontrastom koji nije pokazao emboliju.Sutradan nalaz D-dimera je bio normalan.Poslije toga su takodje rekli a i pise ui otpusnom pismu da sam imao atipicnu upalu pluca najvjerovatnije bakterija mycoplasma pneumonia.Tek 22 dan sam postao afebrilan te sam izasao iz bolnice.Ipak uveli su terapiju Avelox mislim antibiotik intavenozno, Clexan,sve ovo u bolnici,a poslije sintrom, a od prije mjesec uzimam Plavix.Napominjem da u bolnici nisam nikad imao nikakve simptome embolije niti takvih smetnji, ali sam imao tahikardiju, da li zbog straha, neznam.

Danas ponovo sam se udebljao, ali radim na tome da redukujem ishranu na novo.Redovno idem na kontrole *DIP/pulmo te su nalazi uredni.

Ponovo ovih dana osjecam preskakanje srca, tahikardiju, javio se u hitnu, radjen EKG, uredan stim da postoji sinusna tahikardija, kaze doktor nista zabrinjavajuce.

Konacno pitanje? Da li ove moje vrtoglavice, nesigurnost u hodu, preskakanje srca,hipoglikemije, mogu ukazivati na neku bolest srca (u siroj porodici nemam srcanih bolesnika?

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

17.03.2011. 21:30

U Vašem slučaju kardiolog bi Vas trebao pogledati sa svježim nalazima Holtera EKG-a, ultrazvuka srca i ergometrije, te hormona štitnjače.