Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ventrikularna extrasytolijska aritmija


Autor Poruka

LORETTA

30.11.2012. 13:35

Imam 56 godina, u perimenopauzi., dijagnosticirana mi je ventrikularna extrasytolijska aritmija, komp. srce. Ekg u miru: normotip, s.r. 85/min.mVES trigiminija, srca od 46 do 124/min, prosječno 81/min.
ST SPOJNICA i T val bez značajnih promjena. Stalno sinus ritam uz urednu av i iv provodnju. Ektopična aktivnost srca predstavljena je sa 17903 VES i 4 SVES, Vessu monomorfne, javljaju se pojedinačno, često kao bigeminija, rijeđe kao trigeminija, kvadrigeminija, 71x se registriraju VES u paru, a jednom 3 VES u nizu, Češče u danju u naporu, premda se registriraju i noću. Osječaj je lupanje srca i pritisak u prsima, češće noću. RR je prosječno 121/69mmHg uz puls prosječno 72/min.
Kao terapiju dobila sam Concor 2,5 mg 1x na dan i Eglonyl kapsule 50mg 3x na dan.
Do sada nisam pila nikad nikakve tablete, eventualno aspirin za glavobolju. Sva sam u panici da moram počet uzet tablete koje ču najvjerojatne morat uze zauvijek, zato i odgađam njihovo uzimanje, Želim vaš savjet i naravno mišljenje, zar stvarno moram uzeti tu terapiju ili se mogu orijentirat na nešto biljno alternativno, npr Kardalept tabl.??Dali mogu na neki drugi način smanjiti palpitacije?? Bavim se plesom i fitnessom, dali mi to škodi ili pomaže?? frekvencija

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

11.12.2012. 21:30

Panike nema. Obradu treba dopuniti nalazom ultrazvuka srca i ergometrije (test opterećenja). Također bi trebalo vidjeti kako ekstrasistole izgledaju u "običnom" 12-kanalnom EKG-u. Na temelju ovih dopunskih nalaza moglo bi se reći koje je značenje ekstrasistola te ev liječenje.