Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


methotrexat


Autor Poruka

Branka

12.03.2005. 23:30


Poštovani

Suprug mi zbog ankilozantnog spondilitisa i uveitisa kao njegove posljedice koristi Methotrexat. Pri planiranju trudnoće kako se taj problem rješava, jer naime, taj se lijek u njegovom slučaju pokazao poprilično uspješnim kod reduciranja uveitisa.

a) Da li postoji na tržištu koji lijek sličnog djelovanja kod kojeg bi se moglo planirati začeće?
b) Kod uzimanja methotrexata, koliko mjeseci treba pričekati od prestanka uzimanja do trudnoće?
c) Što se tiće onih novih lijekova npr. Enbrel, Remicade......da li njih odobrava naš zdravstveni sustav i pod kojim uvijetima.
Hvala

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

13.03.2005. 14:57

Poštovana,

metotreksat u malim dozama uspješno kontrolira bolest, a od drugih imunomodulirajućih lijekova koriste se kortikosteroidi koji također imaju svoje nuspojave, ali manje na reproduktivni sustav. Noviji lijekovi koji su stigli na tržište kao što je imfliksimab (Remicade) ima povoljnu kategoriju što se tiče utjecaja na reproduktivni sustav, ali se on najčešće daje u kombinaciji s metotreksatom, ako metotreksat sam nema zadovoljavajući učinak.
Trudnoća se može planirati najmanje 12 tjedana od završetka terapije metotreksatom, a sam metotreksat može tijekom liječenja dovesti u muškarca do oligospermije (smanjenog broja spermija) ili erektilinih disfunkcija (impotencije). Ove nuspojave se povlače nakon prestanka uzimanja lijeka.
Imfliksimab se može dobiti na teret HZZO-a preko bolničkih ambulanti u onim slučajevima kada ordinirajući liječnik ocijeni da je takva terapija nužna za bolesnika jer je sva druga terapija zakazala. O tome nadalje odlučuje bolničko povjerenstvo na temelju molbe liječnika specijalista koji predlaže takvo liječenje.

Uz srdačne pozdrave
dr Viola Macolić Šarinić