Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


oštećen madež


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Borna Pavičić, dr. med.

19.12.2020. 22:15

Poštovana, ukoliko je madež ozlijeđen / iritiran, možete mazati antibiotsku mast (Betrion i slično) kroz 10ak dana da se smiri.
Madež izgleda inače uredno, ali to se ne može 100% preko slike reći, već je potreban pregled dermatologa s dermoskopom.

adel86

08.02.2021. 17:25

Poštovani doktore,

Prije nepunih 2 mjeseca beba mi je zagrebala mladež na vratu na nezgodnom mjestu, zaboljelo me i bilo je krvi. Mali dio je otpao i sve je to zaraslo. Međutim unazad 3 dana napipao sam odmah ispod kože, na mjestu mladeža kuglicu veličine manjeg zrna graška, koju mogu pomjerati tj. nije fiksirana. Imam osjećaj da mi je zategnut vrat i malo me strah. Bila je dlaka također koju je iskinuo, ali je ona ponovo narasla. Svakako ću otići na pregled, ali bojim se posljedica. Mladež se nalazi sa desne strane vrate(otprilike ukoliko bi nosio lančinć zapinjao bi).

Molim vas za mišljenje.

Hvala,
Lijep pozdrav

Borna Pavičić, dr. med.

11.02.2021. 13:30

Poštovani,
bez pregleda je nemoguće dati relevantno mišljenje. AKo je madež zagreban i ozlijeđen nije opasno. Potrebno je primijenjivati antibiotsku mast ili kremu za poticanje epitelizacije. Ako se ozlijede madeža ponavljaju onda ga je bolje kirurški odstraniti. Svakako preporučam pregled dermatologa.

Misomac

12.02.2021. 18:15

Postovani,
Prije nekih 7 dana sam osjetila da me mladez na vratu pecka, ali se ne crveni niti se vise neke fizicke ozljede. Otisla sam dermatologu, koji je pogledao mladez i rekao da se visi da sam necim iziritirala mladez i da cak malo i crvenila(krvi) ima. Ono sto me brine sto ja osjecam i dalje peckanje, nakon toliko dana. Prvih par dana sam namazala antibiotsku kremu, svega 2,3x jer nisam bila sigurna smijem li mazati. Juce mi je prepisana druga krema, koju mazem od sinoc. Da li bi moglo ipak biti nesto ozbiljnije zbog ovako dugog ne smirivanja simptoma?
Hvala!

Borna Pavičić, dr. med.

18.02.2021. 22:40

Poštovana,
prema opisu se radi o iritaciji madeža; postupili ste dobro terapijski; antibiotska mast 2x dnevno kroz 7-10 dana i dalje neka od krema za smirivanje kože i epitelizaciju. Ukoliko nakon tog ai dalje perzistiraju simptomi, potreban je kontrolni pregled dermatologa.

ElaEleven

23.02.2021. 17:45

Poštovani,

molim Vaš savjet. Suprug je godinama na testisu imao mali madež promjera 1-2mm koji je izgledao kao crna točkica. Nekidan je tijekom pranja slučajno otkinuo madež. Ranica je bila vrlo mala i kratko vrijeme je obilno krvarila. Očistili smo ju medicinskim alkoholom i poslije nije mazano ničime. Sada izgleda gotovo kao i prije, crna točkica bez znakova infekcije. Zanima me da li to može biti opasno i da li je ipak potreban pregled dermatologa.
Hvala na odgovoru!

Borna Pavičić, dr. med.

23.02.2021. 18:25

Poštovani,
ovako je nemoguće difernecirati da li je zaista riječ o madežu ili možda angiokeratomu koji se često nalazi u području skrotuma. Svakako bi bilo dobro da dermatolog pogleda.

jankozz

20.04.2021. 09:50

Poštovani,

Prije 6 dana sam na kartingu malo nabio madez na ledjima koji je malo poveci i od tada se stvorila mala krasta na njemu i malo me svrbi. Da li ima razloga za brigu ili ce samo proci? nije bilo krvarenja niti bilo cega

jankozz

20.04.2021. 10:40

Poštovani ,

Prije 6 dana sam na kartingu nabio madež te se stvorila mala krasta koja me svrbi vec 5 dana. Madez nije krvario i malo je veci. Da li ima razloga za brigu ili ce samo proci?

Borna Pavičić, dr. med.

29.04.2021. 11:50

Poštovani, nema razloga za brigu, madež koji se ozlijedi može se nekoliko dana mazati antibiotskom masti da se smiri i otpadne krasta. Ukoliko se ozljede ponavljaju, savjetujem pregled dermatologa i eventualno kirurško odstranjenje madeža.

Isauria

19.04.2022. 12:30

Pozdrav,

na leđima mi se unazad dvije godine pojavio malo veći ispupčeni madež, dermatolog ga je pregledao i rekao da nema razloga za brigu. Prije par mjeseci kao da se je posušio i pretvorio u krastu da bi sada na kraju i otpao. Ništa me nije boljelo ni krvarilo, ali više ga ne mogu napipati, a ostala je samo smeđa mrljica. Trebam li se brinuti?

Unaprijed hvala.

Borna Pavičić, dr. med.

26.04.2022. 10:25

Pozdrav,
ukoliko je dermatolog pregledao madež razloga za brigu nema. S obzirom na anamnezu, javite se na kontrolu dermatologu da pogleda trenutno stanje.