Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 3873 | Broj poruka: 13924

Borna Pavičić, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


oštećen madež


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tarik___

08.12.2019. 10:40

Dobar dan.
Jutros tijekom brijanja sam ostetio madež koji se nalazi na bradi. Dali ima potrebe da idem liječniku.

Borna Pavičić, dr. med.

11.12.2019. 10:45

Poštovani, ozlijede madeža nisu opasen ukoliko se ne ponavljaju, tako da za sada nema potrebe da idete liječniku. U slučaju ako je maddež krvario ili je iritiran, možete primijenjivati antibiotsku mast 2x dnevno tijekom 10-14 dana ili neku od krema koje potiču epitelizaciju.
U slučaju ponavljanih (čestih) traumatizacija / iritacija nevusa preporučam pregled dermatologa i eventualno eksciziju u cijelosti uz PHD analizu.

Majss

16.01.2020. 23:10

Pozdrav
Na leđima imam dva velika mladeza otlad znam za sebe i svako malo ih samo dotaknem rukom da vidim jesu li tu, naime oba su bila skroz glatka, alk u zadnjih 2 tk jedan od mladeža je poatao hrapav vìše nije kao prije, čemu to možete li mi reći?
Havala, lp

Borna Pavičić, dr. med.

20.01.2020. 14:15

Poštovani,

bez anamneze i kliničkog te dermoskopskog pregleda se ne može reći da li je Vaš madež uredan ili nije.
Madeži se kroz život, ovisno o dobi, mogu mijenjati u dobroćudnom ali i zloćudnom smjeru te stoga preporučam pregled dermatologa.

Dantello

01.04.2020. 21:10

Poštovani doktore Pavičić, molim Vas za pomoć u savjetu.
Jučer je mojoj ženi otrgnut madež u potpunosti u predjelu koljene jame. Madež je prije bio smeđe boje, ranije oštećen je pocrnio, a jučer je otrgnut.
Područje kože je bilo u točkici krvavo, nije jako krvarilo.
Po preporuci doktora opće medicine dobila je antibiotsku mast za mazanje, ali nas brine što sad? Kriza je zbog korone, pola toga ne radi ili radi samo u hitnim slučajevima, ograničena su kretanja van mjesta prebivališta i gradova,..

Moje pitanje glasi: Na što mi sad trebamo obratiti pozornost, da li trebamo pratiti to područje lokalno na mjestu na kojem je bio madež i kakve promjene možemo očekivati one negativne kao i one pozitivne? Da li postoje određeni simptomi malignih promjena?

Molim Vas za opsežniji odgovor i za razumijevanje trenutne situacije da nam je teže sad zbog COVID-19 pandemije odraditi set pregleda van mjesta prebivališta.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,
zabrinuti suprug.

Borna Pavičić, dr. med.

02.04.2020. 01:20

Poštovani,

bez kliničkog i dermoskopskog pregleda je teško donijeti zaključak, a nekada bez operativnog odstranjenja madeža i histološke analize i nemoguće.
Prema vašem opisu, moguće je da se radilo o seborojičkoj keratozi; dobroćudnoj tvorbi, ali i madežu ili fibromu.
Liječnik obiteljske medicine je dao primjerenu terapiju; neka supruga primijenjuje antibiotsku mast 2x dnevno tijekom 10-14 dana. Nakon tog perioda mjesto ozljede bi trebalo potpuno zacijeliti. Sama ozljeda madeža nema veze i ne znači da je riječ o malignoj promjeni ili da će doći do nje.

Znakovi maligne promjene se mogu vidjeti pregledom dermoskopom, ali sigurno se dijagnosticirati histološkom pretragom (PHD) odstranjenog madeža ili neke druge kožne tvorbe.

Ono što Vam mogu predložiti je da mi putem e-maila (ordinacija.pavicic@gmail.com) pošaljete sliku ako se nešto još vidi, ili ako imate sliku prije nego što je madež "otpao".

Misomac

02.04.2020. 16:30

Postovani,
Suprugu na tjemenu se pojavila izbocina promjera 1cm. Primjetili smo tako sto je napipao sasusenu krv. Ne znamo je li povrijedio neki mladez ili je nesto drugo. Na prist mi ne lici, vise na neku infekciju. Ako bih Vam mogla poslati sliku na mail da vidite, bila bih Vam veoma zahvalna.
Hvala unaprijed!

Borna Pavičić, dr. med.

02.04.2020. 23:20

Poštovana,
slobodno pošaljite sliku iako nije nužno da će i preko slike biti moguće postaviti točnu dijagnozu.

_Lovro_

09.04.2020. 14:45

Poštovani, danas sam se nestašno pogrebao po vratu te ozljedio madež koji je tamno smeđe boje promjera oko 2mm koji nije izboćen. Curila je sukrvica te sam s alkoholom i blazimicom očistio ranu. Polovica madeža se još uvijek vidi, ali je rana pokraj njega, te me je strah da ne dođe do kakvog oblika ugnojavanja. Trebam li posjetiti liječnika ili čekati da zaraste?
Lp

Borna Pavičić, dr. med.

12.04.2020. 20:25

Poštovani,
prema opisanom stanju nema razloga za strah. Preventivno možete mazati neku od antibiotskih masti ili krema 2x dnevno tijekom 10-14 dana da se spriječi superinfekcija i da ozlijeda brže zaraste.
U slučaju da vam se po sanaciji ozljede čini da je madež drugačiji nego ranije ili da se mijenja treba posjetiti dermatologa da se napravi klinički i dermoskopski pregled.

_Lovro_

12.04.2020. 23:50

Hvala na odgovoru! Danas je na madežu vidljivo stvaranje male krastice(mali dio madeža je ostao jer tamo nije ozljeda). Na dodir se osjeti blaga bol i peckanje(vjerojatno kao i kod drugih sitnih ozljeda). Strah me je da kada ta krasta odpadne da ne odpadne i madež s njom.
Lp

Borna Pavičić, dr. med.

13.04.2020. 11:30

Poštovani, kako sam ranije odogovorio - nema razloga za strah i paniku.
Normalno je da se na mjestu ozljede stvara krasta. Kada krasta otpadne madež neće otpasti s njom.
Ako sam nakon sanacije traume madež bude izgledao čudno ili se bude mijenjao, onda je razumno otići kod dermatologa na klinički i dermoskopski pregled.