Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


oštećen madež


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tarik___

08.12.2019. 10:40

Dobar dan.
Jutros tijekom brijanja sam ostetio madež koji se nalazi na bradi. Dali ima potrebe da idem liječniku.

Borna Pavičić, dr. med.

11.12.2019. 10:45

Poštovani, ozlijede madeža nisu opasen ukoliko se ne ponavljaju, tako da za sada nema potrebe da idete liječniku. U slučaju ako je maddež krvario ili je iritiran, možete primijenjivati antibiotsku mast 2x dnevno tijekom 10-14 dana ili neku od krema koje potiču epitelizaciju.
U slučaju ponavljanih (čestih) traumatizacija / iritacija nevusa preporučam pregled dermatologa i eventualno eksciziju u cijelosti uz PHD analizu.

Majss

16.01.2020. 23:10

Pozdrav
Na leđima imam dva velika mladeza otlad znam za sebe i svako malo ih samo dotaknem rukom da vidim jesu li tu, naime oba su bila skroz glatka, alk u zadnjih 2 tk jedan od mladeža je poatao hrapav vìše nije kao prije, čemu to možete li mi reći?
Havala, lp

Borna Pavičić, dr. med.

20.01.2020. 14:15

Poštovani,

bez anamneze i kliničkog te dermoskopskog pregleda se ne može reći da li je Vaš madež uredan ili nije.
Madeži se kroz život, ovisno o dobi, mogu mijenjati u dobroćudnom ali i zloćudnom smjeru te stoga preporučam pregled dermatologa.

Dantello

01.04.2020. 21:10

Poštovani doktore Pavičić, molim Vas za pomoć u savjetu.
Jučer je mojoj ženi otrgnut madež u potpunosti u predjelu koljene jame. Madež je prije bio smeđe boje, ranije oštećen je pocrnio, a jučer je otrgnut.
Područje kože je bilo u točkici krvavo, nije jako krvarilo.
Po preporuci doktora opće medicine dobila je antibiotsku mast za mazanje, ali nas brine što sad? Kriza je zbog korone, pola toga ne radi ili radi samo u hitnim slučajevima, ograničena su kretanja van mjesta prebivališta i gradova,..

Moje pitanje glasi: Na što mi sad trebamo obratiti pozornost, da li trebamo pratiti to područje lokalno na mjestu na kojem je bio madež i kakve promjene možemo očekivati one negativne kao i one pozitivne? Da li postoje određeni simptomi malignih promjena?

Molim Vas za opsežniji odgovor i za razumijevanje trenutne situacije da nam je teže sad zbog COVID-19 pandemije odraditi set pregleda van mjesta prebivališta.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,
zabrinuti suprug.

Borna Pavičić, dr. med.

02.04.2020. 01:20

Poštovani,

bez kliničkog i dermoskopskog pregleda je teško donijeti zaključak, a nekada bez operativnog odstranjenja madeža i histološke analize i nemoguće.
Prema vašem opisu, moguće je da se radilo o seborojičkoj keratozi; dobroćudnoj tvorbi, ali i madežu ili fibromu.
Liječnik obiteljske medicine je dao primjerenu terapiju; neka supruga primijenjuje antibiotsku mast 2x dnevno tijekom 10-14 dana. Nakon tog perioda mjesto ozljede bi trebalo potpuno zacijeliti. Sama ozljeda madeža nema veze i ne znači da je riječ o malignoj promjeni ili da će doći do nje.

Znakovi maligne promjene se mogu vidjeti pregledom dermoskopom, ali sigurno se dijagnosticirati histološkom pretragom (PHD) odstranjenog madeža ili neke druge kožne tvorbe.

Ono što Vam mogu predložiti je da mi putem e-maila (ordinacija.pavicic@gmail.com) pošaljete sliku ako se nešto još vidi, ili ako imate sliku prije nego što je madež "otpao".

Misomac

02.04.2020. 16:30

Postovani,
Suprugu na tjemenu se pojavila izbocina promjera 1cm. Primjetili smo tako sto je napipao sasusenu krv. Ne znamo je li povrijedio neki mladez ili je nesto drugo. Na prist mi ne lici, vise na neku infekciju. Ako bih Vam mogla poslati sliku na mail da vidite, bila bih Vam veoma zahvalna.
Hvala unaprijed!

Borna Pavičić, dr. med.

02.04.2020. 23:20

Poštovana,
slobodno pošaljite sliku iako nije nužno da će i preko slike biti moguće postaviti točnu dijagnozu.

_Lovro_

09.04.2020. 14:45

Poštovani, danas sam se nestašno pogrebao po vratu te ozljedio madež koji je tamno smeđe boje promjera oko 2mm koji nije izboćen. Curila je sukrvica te sam s alkoholom i blazimicom očistio ranu. Polovica madeža se još uvijek vidi, ali je rana pokraj njega, te me je strah da ne dođe do kakvog oblika ugnojavanja. Trebam li posjetiti liječnika ili čekati da zaraste?
Lp

Borna Pavičić, dr. med.

12.04.2020. 20:25

Poštovani,
prema opisanom stanju nema razloga za strah. Preventivno možete mazati neku od antibiotskih masti ili krema 2x dnevno tijekom 10-14 dana da se spriječi superinfekcija i da ozlijeda brže zaraste.
U slučaju da vam se po sanaciji ozljede čini da je madež drugačiji nego ranije ili da se mijenja treba posjetiti dermatologa da se napravi klinički i dermoskopski pregled.

_Lovro_

12.04.2020. 23:50

Hvala na odgovoru! Danas je na madežu vidljivo stvaranje male krastice(mali dio madeža je ostao jer tamo nije ozljeda). Na dodir se osjeti blaga bol i peckanje(vjerojatno kao i kod drugih sitnih ozljeda). Strah me je da kada ta krasta odpadne da ne odpadne i madež s njom.
Lp

Borna Pavičić, dr. med.

13.04.2020. 11:30

Poštovani, kako sam ranije odogovorio - nema razloga za strah i paniku.
Normalno je da se na mjestu ozljede stvara krasta. Kada krasta otpadne madež neće otpasti s njom.
Ako sam nakon sanacije traume madež bude izgledao čudno ili se bude mijenjao, onda je razumno otići kod dermatologa na klinički i dermoskopski pregled.

Tanjana

12.07.2020. 11:40

Postovani,
Moj kucni ljubimac (Maltezer) mi je noktom ogrebao madez na vratu. Madez je bio tamnije smedje boje u ravni sa kozom velicine oko 4mm. Inace 1 godisnje idem kod dermatologa jer ih imam bas puno, i kazu mi da su to keratoze. Sada kada me je ljubimac ogrebao madez nije krvario, ali je pocrveneo i oko njega se napravio kao modar/krvav krug i sad je sve zajedno sa tim velicine oko 8mm. Malo me pecka, ali nije strasno. Da li treba da se zabrinem, ne znam da li ce iko sad kad je korona i da me pogleda zbog toga, a meni nije svejedno sto mi se to desilo.
Bila bih Vam zahvalna kada bi me posavetovali sta da radim?

Borna Pavičić, dr. med.

13.07.2020. 13:25

Poštovana,
bez pregleda nije moguće utvrditi o čemu se točno radi, no prema opisu je došlo do traumatizacije madeža ili keratoze.
U takvom slučaju možete prvo primijenjivati mupirocin mast 2x dnevno / 5-7 dana, a dalje neku od krema za epitelizaciju (Cicalfate, Cicaplast, Epitheliale i sl.).
Ukoliko nakon terapije madež ostane promijenjen potreban je pregled dermatologa dermoskopom.

maja2121

16.07.2020. 22:40

Poštovani doktore,

bila sam na pregledu kod dermatologa. Naime, na vratu od malena imam ''madež'' koji se runio, bio je onako bobičast i tamno smeđe, svijetlo smeđe i crnkaste boje. U KBC-u, kada su ga prije cca. 7 godina gledali povečalom (mislim da to nije bio dermatoskop) su rekli da je maadež okej i da samo pratim. Sada sam išla privatno kod dermatologa koji me pregledao dermatoskopom i rekao je da to uopće nije madež, nego seborična keratoza. Uklonio mi je ju.
Zanima me je li stvarno moguće da je to keratoza jer sam ja to imala od malena, a čitala sam kako se one pojavljuju najčešće kod osoba iznad 50 godina. Ja imam 24 godine.

Lijep pozdrav happy

Borna Pavičić, dr. med.

21.07.2020. 15:35

Poštovana,
nemoguće je biti siguran o čemu se radi bez pregleda ili PHD nalaza.
Prema anamnezi, nije vjerovatno da je riječ o seborojičkoj keratozi već o fibromatoznom nevusu ili mekom fibromu. U svakom slučaju radi se o benignim promjenama.

Misomac

26.07.2020. 14:50

Postovani,
Inace imam dosta mladeza, ali sam primjetila jedan koji je tamniji od ostalih. Kako ne mogu kod dermatologa najmanje mjesec dana na pregled, zbog bukiranosti termina, mogu li Vam poslati sliku na email? Ako upucuje na nesto ozbiljnije, da idem odmah privatno.
Lp

Borna Pavičić, dr. med.

11.08.2020. 22:10

Poštovana,
made se ne mogu pregledavati preko slika. Nekada čak ni pregled uživo nije dovoljan za sigurnost dijagnoze, tako da se svakako javite dermatologu na pregled.

satine0

19.12.2020. 11:20

Poštovani doktore,

Javljam Vam se vezano uz madež koji imam otkako pamtim (89-to sam godište).
Radi se o madežu koji je u razini ruba gaćica i kojeg imam otkako pamtim i koji je nekoliko puta pregled na sistematskom pregledu od strane dermatologa koji ga je ocijenio urednim. On je sam po sebi izbočen no nikad mi nije stvaro problema.

Jutros prilikom odijevanja sam ga u trenutku žurbe "zakačila" hlačama i baš osjetila da me zabolio, a večeras prilikom tuširanja sam primjetila da je "nabubren". Ne mogu točno tvrditi koliko je narastao ali čini mi se da je za nekih 30-50%, a kad ga dotaknem imam dojam da je baš nabubren. Čini mi se da promjene boje nema.

Možete li mi dati svoje mišljenje, radi li se o mehaničkom oštećenju koje će s antibiotskom kremom kroz neko vrijeme proći ili ovo ipak zahtijeva fizički pregled? S obzirom na coronu bih li Vam mogla poslati na mail slike?

Unaprijed Vam puno hvala

satine0

19.12.2020. 14:05

I evo samo da nadodam da je danas na gacicama na unutarnjoj strani gdje je on bilo 3 kapljica krvi i oko njega je sad nesto sto se meni cini kao sukrvica. Namazala sam antibiotskom kremom i stavila flaster, mislite li da je ova reakcija od mehanickoog ostecenja?