Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


antiaritmijska terapija


Autor Poruka

maja

26.02.2002. 14:14

Od aritmija bolujem već 8 godina (stara sam 36 godina). Od antiaritmika koristila sam Rythmonorm, Gilukor i Isoptin, ali bez poboljšanja zdrastvenog stanja. Trenutno se nalazim u drugom mjesecu trudnoće, pa sam prestala sa terapijom. Do 5 tjedna trudnoće koristila sam Gilukor (160 mg/dan). Da li ta terapija može utjecati na plod i kako? Zbog navedenih tegoba koristim samo Normabel (2-6mg/dan). Da li postoji zamjenska terapija koju bih s obzirom na trudnoću mogla koristiti?

Dr. Viola Macolić Šarinić

03.03.2002. 22:59

Draga Maja!
Normabel je benzodiazepinski lijek koji po FDA klasifikaciji spada u D kategoriju i ne bi se trebao uzimati u trudnoći, iako ga naši ginekolozi jako široko propisuju. Na temelju tako širokog propisivanja izgleda da učestalost malformacija nije tako alarmantna, ali definitivno se mora na to misliti.
Pitanje je kakve su Vaše aritmije, i da li ih se mora liječiti. Gilucor je sotalol - beta blokator, a daje se za liječnje ventrikularnih i supraventrikularnih ekstrasistola. Beta blokatori mogu uzrokovati smanjenje intrauterinog rasta, te hipoglikemiju i bradikardiju kod novorođenčeta.

Bilo bi dobro da se sa dokumentacijom javite u Ambulantu za farmakoterpiju gdje možete dobiti farmakološko mišljenje za trudnicu, KBC Rebro, Zelena zgrada, II kat, svaki dan od 08:30 do 10:00 sati.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić