Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Betadine vaginalete


Autor Poruka

Mira

18.03.2002. 22:19

Poštovani!
Već u par navrata čula sam da žene spominju Betadine vaginalete kao izvrsne za liječenje ginekoloških tegoba. Točnije, u slučajevima kada se u bakteriološkom brisu cerviksa ne nađu nikakve bakterije, pa antibiotik nije potreban. Što su točno te vaginalete, u kojim slučajevima se daju i kako djeluju?
Hvala, Mira

Viola Macolić Šarinić, dr. med.

13.04.2002. 15:55

Betadin vaginalete sadrže spoj povidon i jod, a djeluju protiv bakterija, gljivica, virusa i trihomonasa. Upotrebljavaju se za liječenj vaginalnih infekcija uključujući i nespecifični vaginitis, vaginitis i vulvovaginitis.
Ne smije se upotrebljavati ako ste preosjetljivi na jodne preparate.
Uzima se 14 dana svaku večer 1 vaginaletu, a ne treba prekidati za vrijeme menstruacije. Za zaštitu rublja ovdje je važno za to vrijeme stavljanja vaginaleta nositi higijenske uloške (jod je smeđe obojan).

Srdačan pozdrav

dr. Viola Macolić Šarinić

Prof. dr. sc. Igor Francetić, dr. med.

19.04.2002. 14:25

Prema opisu vaših tegoba dolazi u obzir da bolujete od tzv. vaginoze. Za točnu dijagnozu potrebno je javiti se ginekologu. Ova se bolest liječi metronidazolom 3x400 mg na dan ili kremom klindamicina lokalno.