Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Antipespiranti


Autor Poruka

19.11.2007. 00:35

Zanima me da li smatrate da je istina da antipespirans dezodoransi nisu dobri te da pospješuju rak dojke ili nekakve druge bolesti o čemu se govorilo u medijima? Kakve bi dezodoranse trebalo koristiti jel većina njih su ipak antipespiranti a ja ih koristim?!Hvala!

Viktorija Erdeljić, dr. med.

22.11.2007. 20:00

Poštovana!
Za sada nema dokaza koji bi nepobitno povezali korištenje antiperspiranata i povišen rizik od raka (prije svega se spominje rak dojke). U skupini žena oboljelih od raka dojke, rezultati jedne studije pokazali su da je ženama koje su počele brijanje pazušnih jama i korištenje dezodoransa prije 16.godine rak dojke dijagnosticiran u ranijoj životnoj dobi. No, samo ova studija i ova povezanost nisu dovoljni da bi se moglo tvrditi da postoji uzročno-posljedična povezanosti između antiperspiranata i raka dojke. Postavljena je sumnja da se neke tvari u dezodoransima (konzervansi parabeni) mogu kroz oštećenja kože prilikom brijanja pazušnih jama u žena mogu akumulirati u tkivu dojke i eventulno uzrokovati malignu bolest. Ova povezanost još nije dokazana, te je potrebno više studija.
Zaključno, za sada nije dokazana povenost raka dojke i korištenja antiperspiranata.
Uz srdačan pozdrav,
dr.Viktorija Erdeljić
klinički farmakolog