Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bromazepam


Autor Poruka

Bilja

26.06.2001. 11:44

Zbog smrtnog slucaja u porodici i svakodnevnih stresnih situacija, uzimam bromazepam (lexaurin) od 1,5 mg . Zanima me sve o ovom lijeku kao i posljedice prekidanja terapije.
Unapred se zahvaljujem.

Dr. M. Bilušić

29.06.2001. 20:36

Bromazepam je lijek iz skupine benzodiazepina koji imaju anksiolitičko djelovanje, što znači da uklanjaju strah i napetost. To su lijekovi koji se danas vrlo široko propisuju, vrlo često i onda kada nisu indicirani. Treba, međutim, shvatiti da oni ne mogu riješiti naše svakodnevn životne probleme. Opravdano ih je uzimati kratkotrajno u stanjima jake psihičke napetosti s osjećajem straha, nesigurnosti i tjeskobe, kod poremećaja sna kao i kod nekih psihosomatskih smetnji (psihogena glavobolja, astma, ulkusna bolest, itd.). Podnošljivost ovih lijekova je relativno dobra, međutim trajna primjena dovodi do razvoja ovisnosti. Ovisnost se razvija već kod uzimanja terapijskih doza tijekom određenog, relativno kratkog, vremena.
Za očekivati je da je i kod vas došlo do razvoja određenog stupnja ovisnosti i stoga ne treba naglo prekinuti uzimanje bromazepama, a preporučio bih prekid njegovog uzimanja, već to treba učiniti postepeno, tijekom par tjedana kako bi se izbjegli simptomi ustezanja, koji mogu biti vrlo neugodni. Najčešće su to nemir, napetost, strah, depresija, nemogućnost koncentracije, nesanica, glavobolja, šum u ušima, gubitak apetita, znojenje, pojačana osjetljivost na svjetlo i zvukove, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, ubrzan rad srca, halucinacije te stanje slično deliriju.