Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pilule


Autor Poruka

nina

25.06.2001. 10:46

srdacan pozdrav!
molim odgovor na sljedece pitanje:kolika je stetnost hormonskih preparata za zastitu od zaceca(pilula) te na sto sve negativno utjecu i koje su moguce posljedice?
unaprijed se zahvaljujem
nina

Dr. M. Bilušić

29.06.2001. 20:41

Hormonski preparati za zaštitu od začeća imaju čitav niz neželjenih učinaka i praktički, budući se radi o hormonima, djeluju na sve organske sustave. Mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, pigmentaciju kože, te druge promjene kože i kose, pojačano zadržavanje vode u tijelu, povećanje tjelesne težine, napetost grudiju, promjene libida, psihičke poremećaje, itd. Ono na što međutim, valja upozoriti je da žene koje uzimaju hormonske preparate za zaštitu od začeća imaju povećan rizik od razvoja srčanih oboljenja i nastanka infarkta srca. Ovaj rizik je osobito izražen kod žena koje uz to što uzimaju hormonske preparate za zaštitu od začeća i puše ili imaju više od 35 godina. Kod žena koje uzimaju hormonske preparate za zaštitu od začeća je također povećana i učestalost nastanka duboke venske tromboze. Ponekad ovi hormonski preparati mogu izazvati oštećenje jetre, češće blažeg stupnja, međutim, iako rijetko mogu biti povezani s nekim tumorima jetre, uglavnom benignim, ali i malignim.
Na kraju ipak valja istaći da su opasnosti od uzimanja ovih preparata manje od neželjene trudnoće odnosno njenih mogućih posljedica.