Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cilest + problemi s ocima?!?


Autor Poruka

Vlatka

12.04.2002. 14:18

Stovani,

molila bih da mi kazete da li je moguce da tablete Cilest uzrokuju naticanje ocnih kapaka te jak svrbez i suhu kozu oko ociiju?
Naime, unatrag 4 mjeseca kako koristim kontracepcijske tablete Cilest, naticu mi ocni kapci i svrbe me oci te mi je koza na kapcima i ispod kapaka jako suha.
Bila sam kod okulista, ali mi nista nisu pomogli ni rjesili, vec mi uporno daju kapi, koje mi nista ne koriste i nista mi nije bolje, a ne salju me na alergo testove tako da zaista ne znam sto da radim?!
Ja sam spomenula i mojoj lijecnici opce prakse i okulisti gdje sam bila da koristim te tablete i da li bi one mogle biti povezane s mojim problemom, ali mi svi oni smjeskom odgovaraju da to nije moguce.
Ja sam naime, cula za jedan slucaj kad su Cilest tablete bile uzrokom takvih problema, jer te tablete djelluju na isusivanje suza i nesto slicno, ali mi lijecnici tvrde da u praksi nije zabiljezen takac slucaj.
Stoga Vas molim da mi date savjet i pomognete kome da se obratim kako bih to rjesila jer mi nateceni kapci i jak svrbez smetaju pri obavljanju svakodnevnih poslova (posao + studiranje), buduci da mi toliko nateknu da mi se oci skroz zatvore i tesko mi je gledati.

Zaboravila sam spomenuti, a ne znam da li je to bitno, ali imam 23 godine i osim ovih problema, nikakve druge nuspojave (dobivanje tjelesne tezine, mucnine...) nisam imala nakon pocetka uzimanja tableta.

Hvala unaprijed!

Srdacan pozdrav!

Dr. Viola Macolić Šarinić

13.04.2002. 23:42

Moguće da Cilest kojeg uzimate stvara ove probleme koji su inače vrlo rijetki, ali ne i nemogući. Lijek je kombinacija estrogena i progesterona i moguća je retencija (zadržavanje) viška vode u organizmu što može izazvati otekline.
Da bi se saznalo da li je to nuspojava navedenog preparata treba prekinuti s njegovim uzimanjem i tada vidjeti što se događa - ako nakon nekoliko dana tegobe prođu najvjerojatnije se radi o nuspojavi, a da bi bili sasvim sigurni može se lijek ponovno uzeti i vidjeti što se događa. Ako se simptomi ponove, to je onda sigurna nuspojava ove kombinacije hormona.
Ako se simptomi ne povuku pri prekidu uzimanja lijeka, treba napraviti još druge pretrage - prvenstvno obradu bubrežne funkcije.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić