Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


citostatici


Autor Poruka

Vana

02.10.2001. 20:56

Poštovani!

Obraćam Vam se za savjet i pokušati ću u što kraćem obliku iznijeti moj problem.
Mjesec dana nakon stupanja u brak, sredinom 1997, otkrili smo da je moj suprug obolio od Hodgkinove bolesti. Liječio se godinu dana u KBC Rebro: splenektomiran je, zračen telegamaterapijom i to samo supradijafragmalna regija, te je primio 6 ciklusa kemoterapije po shemi COPP/ABV. Liječenje je završeno u svibnju 1998, te je već tri i pol godine u remisiji bez znakova bolesti.
Ove godine dva je puta radio spermiogram, te je dobio nalaz koji glasi azoospermia. Druge komponente nalaza su uredne, osim što nije pronađen niti jedan spermij. Urađena je i biokemijska analiza ejakulata koja je također bila (relativno) uredna osim 5.frakcije izoenzima LDH koja je iznosila 16.0 (referentne vrijednosti su 5-8), te nije pronađeno spermija. Liječnik specijalist nam je rekao da je to posljedica terapije citostaticima.
I sada dolazimo do onog što me zanima: je li moguće da se tijelo još nije "pročistilo" od citostatika, pa da je to uzrok steriliteta ili je on trajan? Po ginekolozima, to je stanje ireverzibilno, ali su nam isto predložili da se savjetujemo s kliničkim farmakologom i toksikologom.
Još bi nešto željela ispričati: prilikom određivanja sheme kemoterapije, hematolog je izričito upitao mog supruga ima li djece, na što je ovaj odgovorio da nema, te želi li imati djecu, na što je moj suprug odgovorio potvrdno. Hematolog je onda rekao. "Dobro, onda nećemo ići standardnom shemom MOPP/ABVD ( mechlorethamin, oncovin, procarbazin, prednison/adriamicin, bleomicin, vinblastin, dakarbazin), već sa shemom COPP/ABV ( sa cyclophosphamidom umjesto mechlorethamina, te bez dakarbazina). Željela bih Vas pitati koja je razlika u toksičnosti između ta dva citostatika u odnosu na naš problem, tj.na proizvodnju spermija, i postoji li i najmanja nada da je njegov sterilitet (još uvijek) privremen??? Napominjem da je mom suprugu sada 38 godina.
Ispričavam se ako nisam pravilno napisala imena citostatika, ali vjerujem da će te Vi znati o čemu se radi. Unaprijed Vam zahvaljujem na Vašem odgovoru za kojeg se nadam da će biti OTVOREN i ISKREN; jer, ako je situacija takva da moramo početi razmišljati o donorskom sjemenu, onda je bolje to uraditi prije nego poslije jer....... godine lete!

S najvećim poštovanjem, Vana

dr Viola Macolić Šarinić

23.10.2001. 22:42

Draga Vana!

Prvo čestitam na remisiji bolesti vašeg supruga i to je velika stvar.
Nažalost, takva agresivna terapija koja je morala biti provedena zbog teške naravi bolesti sa sobom nosi i teške nuspojave. Najvjerojatnije je da je azospermija posljedica ove terapije, jer svi citostatici je mogu uzrokovati - neki u većoj, a neki u manjoj mjeri. Moguće je da je taj nalaz bio i prije liječenja, samo tada niste bili učinili ovu pretragu? Ono što isto treba znati da je važna i kontracepcija tokom kemoterapije, jer ovi lijekovi djeluju teratogeno, tj. ako bi i došlo do koncepcije dijete je tada moglo biti rođeno uz određene malformacije.

Što činiti dalje? Posavjetovati se s ginekologom, i razmotriti druge mogućnosti. Iz navedenog se razabire da vaš suprug nije pohranio spermu prije terapije, ali naglašavam, treba biti sretan što je ishod terapije bio dobar.

Uz srdačan pozdrav i sve najbolje
dr Viola Macolić Šarinić

P.S. Možda bi dobro bilo napraviti biopsiju testisa koja bi dala konačni odgovor da li je stanje ireverzibilno ili nije.