Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Flonidan, flixonase i dojenje


Autor Poruka

Ivana

22.04.2006. 14:51

Poštovani,

imam kćer staru tri mjeseca koju isključivo dojim. Nažalost, bolujem od peludnog rinitisa koji traje od ranog proljeća do gotovo početka zime. Do sada sam koristila flonidan i flixonase, međutim, od kako sam ostala trudna lijekove sam prestala uzimati. Do sada se "borim" sa svojom alergijom, ali mi je sve gore i gore i neznam kako dugo ću još moći izdržati bez antihistaminika.
MOLIM VAS, možete li mi reći, mogu li uzimati gore navedene lijekove i istovremeno dojiti svoju kćer, ili mi možete nešto drugo preporučiti?

Unaprijed zahvalna,
Ivana

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

09.05.2006. 09:08

Poštovana!

Flixonase je kortikosteroid koji se koristi lokalno, i nisu rađena klinička ispitivanja o izlučivanju ovog lijeka u mlijeko. Drugi kortikosteroidi se izlučuju u mlijeko, pa se pretpostavlja da je to također slučaj i s flutikazonom. Ipak treba pretpostaviti da je koncentracija ovog lijeka u cirkulaciji niska jer se lokalno primjenjuje, i time niska i u mlijeku i time ono nije kliničko značajno za dijete koje se doji. Ono na što treba paziti u slučaju da se uzimaju kortikosteroidi (u obliku tableta) da ne bi došlo do supresije rada nadbubrežne žlijezde u djeteta, ali uz nadzor to ne bi smio biti problem. Ovdje se radi o kratkotrajnom, sezonskom uzimanju, što ne bi trebalo dovesti do ove nuspojave. Flonidan je loratadin - antihistaminik. Studije koje su rađene u smislu detekcije ovog lijeka u mlijeku pokazuju da je koncentracija ovog lijeka od 0,03% do 0,4% u mlijeku od one izmjerene u majčinoj krvi, što znači da su one klinički beznačajne. Doza od 10 mg Flinonidana su bezopasne za dijete koje pije majčino mlijeko. U zaključku treba reći da na temelju iznesenog možete uzimati navedene lijekove jer korist višestruko prelazi bilo koji rizik uzimanja lijeka.

Uz srdačan pozdrav,
dr Viola Macolić Šarinić