Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ganciclovirum


Autor Poruka

alis

07.04.2006. 21:06

Molim vas da mi ukratko objasnite lijek CYMEVENE, dobivala sam ga 10 puta intravenski. Molim vas da mi objasnite sto znaci ako je taj lijek karcinogen, i da li imate nekih podataka o tome koliko je taj lijek ucinkovit i efikasan. Taj lijek mi je inace propisan usljed ErbStein-ove viroze.

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

09.05.2006. 09:39

Poštovana!

Ganciklovir je antivirusni lijek i daje se u liječenju virusnih infekcija. daje se u i prevenciji razvoja citomegalovirusa, što znači da se radi o kroničnoj terapiji. U tom smisli prati se i moguća karcinogenost toga lijeka koji je bio uočen u miševima, a to znači da je moguć razvoj nekog tumora (želudac, ovarij...). Ovo su preliminarni podaci u miševima koji dobivaju i po 100-struko više doze od ljudi. Zbog toga što postoji ta mala sumnja, proizvođač je obavezan to napisati u svojoj uputi, ali nema nikavih znakova da se takvo što može pojaviti u ljudi.
Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome.

Lijep pozdrav,
dr Viola Macolić Šarinić