Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ISONIAZID


Autor Poruka

Zina

06.01.2002. 01:07

Lijepo bih Vas molila ako mi možete nešto reći o lijeku ISONIAZID. Ima informaciju da ga daju djeci u SAD koji su na cijepljenju za tuberkulozu bila pozitivna i sada ih koriste u preventivi od oboljenja tuberkuloze. Roditelji su upoznati s nus pojavama, ali ne i detaljno.
Unaprijed Vam hvala. Zina

dr Viola Macolić Šarinić

08.01.2002. 23:59

Izoniazid je tuberkulostatik, te kao svi lijekovi iz te skupine ima i određene nuspojave koji ovise i o dozi i vremenu uzimanja. Najvažnija nuspojava ovog lijeka je hepatitis (toksična upala jetre) - 10% bolesnika koji uzimaju ovaj lijek imaju povećane jetrene probe, a 1% bolesnika razvije hepatitis.Ako bi jetrene probe bile povišene preko 5 puta od normale tada je opasnost da se hpatitis razvija realna. Moguće je da dođe do žutice, mučnine, općeg lošeg osjećanja, povraćanje i temperature. Pojavljivanjem ovih simptoma lijek se treba ukinuti. Ipak ovakve nuspojave su češće u bolesnika starijih od 35 godina, alkoholičara, ili osoba koji već od ranije imaju oštećenu jetru.

Dr Viola Macolić Šarinić