Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


lijekovi i libido


Autor Poruka

Branka

01.05.2006. 23:30

Poštovani

Moj suprug radi ankilozantnog spondilitisa koristi Decortin (7.5mg tjedno). Mjesecima već nema spolnu želju, i tjeskoban je.
Posjetio je psihologa koji mu je rekao da taj lijek može izazvati smanjenje libida, te mu je radi tjeskobe propisao neki antidepresiv (neznam točni naziv, ali znam da nije iz skupine anksolitika), te mu napomenuo da također može imati za nuspojavu smanjenje libida.

Mene sada zanima, da li je to stanje promjenjivo, te da li uz uzimanje tih lijekova dolazi do faza kada je libido normalan, ili je on stalno smanjen.
Kako postupiti u takvoj situaciji.

Hvala

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

09.05.2006. 08:38

Poštovana!

Decortin je prednison, kortikosteroid i dozu koju Vaš suprug uzima je relativno niska. Promjene libida se ne opisuju kao nuspojava prednisona niti drugih kortikosteroida, što ne znači da ne postoje, već da nisu nikada bili prijavljivani od strane zdravstvenih radnika jer bolesnici malo o tome govore i ne pita ih se ciljano. Moguće da postoje i drugi razlozi guibtka spolne želje, prvenstveno zbog prirode bolesti, bolova, općeg lošeg osjećanja. Istina, antidepresivi mogu pogoršati navedeno stanje zbog načina djelovanja, ali mogu i pomoći ako je u pozadini zapravo depresivno stanje zbog svih okolnosti u kojem se Vaš suprug sada nalazi. Vaš liječnik bi trebao sumnju na nuspojavu prijaviti na obrascu za prijavljivanje nuspojava, a ovdje savjetujem i razgovor s psihijatrom koji može dati odgovor na ovo pitanje.

Uz srdačan pozdrav,
dr Viola Macolić Šarinić