Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


odoljen


Autor Poruka

joly

17.09.2005. 14:33

Poštovana,

Zanima me da li se tinktura biljke odoljen ( valerijane ) može koristiti ako se doji. Imam veoma jako lupanje srca ( 100-120 otkucaja u min.) pa dok čekam nalaze hormona štitnjače željela bih si nekako pomoći.

Unaprijed hvala,

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

20.09.2005. 11:48

Poštovana,

biljka valerijana je po svojim svojstvima vrlo slična lijekovima iz skupine benzodaizepina (Diazepam, Apaurin, Xanax, Helex, Lexuarin, Praxiten isl). i takvo ima i djelovanje. To znači da ako se uzima u višim dozama može doći do sedacije i smirenja djeteta koje se doji (mlohavost, puno spava), odnosno također se može razviti i tolerancija ili ovisnost o tom lijeku, što znači da se ne smije naglo prekidati, već postepeno da ne bi došlo do neke apstinecijske krize kako u žene tako i u djeteta. U ovom slučaju jakog lupanja srca, u periodu dok čekate hormone štitnjače, preporučila bih da se sa svojim liječnikom savjetujete da umjesto sedativa uzmete lijek iz skupine beta blokatora. Što se tiče dojenja u ovom periodu uzimanja nekih od ovih lijekova, trebalo bi ga prekinuti jer može doći do sporog lupanja srca u djeteta (bradikardije).

Uz srdačan pozdrav,
dr Viola Macolić Šarinić