Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


vitamini u dužem vremenskom periodu??


Autor Poruka

Maja

16.09.2005. 22:59

Poštovani,

zanima me da li uzimanje više različitih vitaminskih isl. preparata te ljekova općenito u dužem vremenskom periodu (trudnoća i dojenje) može imati štetno djelovanje na zdravlje (mislim konkretno na jetru).

Po preporuci ginekologa uzimam Prenatal kapsule (Twinlab,2 kapsule dnevno) i željezo Heferol 350 mg (jednu kapsulu dnevno), a na ispitivanju vitamina i minerala preporučeno mi je dodatno uzimanje B vitamina i selena.

Općenito
- da li se bolje podnose preparati u kapsulama ili u tabletama i
- da li je bolje uzimati preparate tipa jedna dnevno ili manje doze više puta dnevno?


Unaprijed hava na odgovoru,

Maja

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

20.09.2005. 11:36

Poštovana,

u periodu trudnoće i dojenja važno je da se ne uzimaju dodatni vitamini A i D u višim dozama jer su oni štetni za plod. Posebno vitamin A i njegovi derivati (koji se često koriste kao "antioksidansi"blunk imaju teratogeni učinak i u višim dozama imaju kategoriju X po klasifikaciji Američke uprave za hranu i lijekove što znači da su kontraindicirani u trudnoći. Za ostale vitamine nema većih opasnosti, ali općenito vrijedi ako se normalno hranite dodatni unosi vitamina nisu potrebni. Ono što jest potrebno uzimati u trudnoći je folna kiselina koja štiti fetus od malformacija sa strane neurološkog sustava. Željezo treba uzimati samo u slučajevima ako ste slabokrvni. Ne znam na kojem ste ispitivanju vitamina i minerala bili - jedino relevantno mjerenje je mjerenje u serumu (krvi) i to se radi samo za neke vitamine ako to indicira liječnik (npr. za B12 koji je važan za sintezu crvenih krvnih stanica - eritrocita).

Sretno, uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić