Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pojašnjenje odgovora


Autor Poruka

nevenka

15.04.2002. 01:32

Molim Vas da mi pojasnite odgovor glede davanja Voltaren ampula na Ulcerozni kolitis i prisutno lagano krvarenje iz debelog crijeva. Naime nisam dobro razumjela vaš odgovor, a ne živim u blizini Zagreba kako bih mogla kod specijaliste, ali sam u međuvremenu od drugog liječnika doznala da se Voltaren ne daje na tu bolest. On misli da ja nisam dobro razumjela prethodnog liječnika koji je liječio dijete, jer tvrdi da se nikako ne smije davati Voltaren protiv temperature i bolova kod te bolesti, a pogotovo kada se daje Decortin, jer postoji veća mogućnost krvarenja iz crijeva. Stoga Vas molim da mi kratko odgovorite:

1. da li se obavezno mora piti Ulzol i sl. prilikom uzimanja Decortina, pa i kada nema nekih smetnji u želucu, ili se pije samo kada se osjete smetnje s obzirom da liječenje Decortinom duže traje, te koje je vrijeme najpogodnije za uzeti lijek (Ulzol ili sl.), Decortin pije ujutro?

2. da li smije bolesnik primati Voltaren injekcije kada ima Ulcerozni kolitis i kada krvari iz debelog crijeva , a u isto vrijeme pije i Decortin

Oprostite što Vas ponovo zamaram s istim pitanjem, ali sada su me potpuno zbunili sa svojim izjavama koje su suprotne jedna od druge.
Molim Vas da mi posebno odgovorite na prvo, a posebno na drugo pitanje kako bi se lakše razumjeo odgovor. Hvala

Dr. Viola Macolić Šarinić

15.04.2002. 21:28

Evo, pokušati ćemo ponovno:
1. Ne mora se obavezno piti Ulzol, ako smetnji u želucu nema.
Ako se pije, može se piti ili ujutro ili uvečer jer djelovanje je 24 sata pa nije bitno kada se uzima.

2. Voltaren može izazvati krvarenje posebno u želucu ili dvanaesniku, a zbog tog njegovog djelovanja misli se da bi mogao slično djelovati i na debelo crijevo, pa ga se ne preporuča u terapiji temperature i bolova u navedenoj bolesti. Tu se prvenstveno treba koristiti paracetamol (Lupocet, Plicet, Panadon...).

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić