Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sortis


Autor Poruka

Ana

22.10.2001. 21:05

Imam 62.godine,zbogpovećanog kolesterola-8,2mol/L,HDL 1,68MOL/L i LDL 5,8mol/L i trigliceridi 2,52mol/L uzimala sam Lipex,usljid kojeg su se pojavile nuspojave u obliku bola u mišićima.Liječnik je promijenio terapiju te sad uzimam Sortis alinakon mjesec dana uzimanja i mjerenja CK je bio 172,a ja osjećam i dalje lagane bolove u mišićima.Molim Vas što da radim,jer znam da kolesterol ne mogu smanjiti bez primjene lijeka.Provodim dijetu koja je prepisana za ovaj problem.Unaprijed zahvaljujem

dr Viola Macolić Šarinić

23.10.2001. 22:20

Draga Ana!

Sortis (atorvastatin) spada u istu grupu lijekova kao i Lipex (simvastatin) i kao takav izaziva i iste nuspojave. Primjetili ste bolove u mišićima, i povišeni CK što govori da se radi o miopatiji. To je vrlo poznata nuspojava navedene grupe lijekova, a pojačava se ukoliko istovremno uzimate prepratae koji podižu koncentraciju statina u plazmi kao što su ciklosporin, itrokonazol, makrolidni antibiotici kao što su eritromicin ili azitromicin.
Kod Vas se ipak radi o značajnoj nuspojavi i treba odvagnuti što je za vas opasnije - visoki kolesterol ili ova nuspojava koja može preprasti i u opasnu rabdomiolizu - raspadanje mišića i što može uzrokovati zatajenje bubrega.
Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić