Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Stugeron i Trental


Autor Poruka

anita

29.08.2001. 10:49

Možete li mi reći nešto više o ovim lijekovima, ko ih uzimati i koliko, jer nalaz kolor dopler pokazuje da imam jednu žilu u vttu kojoj je smanjena elastičnost paa imam jake vrtoglacice.

dr Ksenija Makar-Aušperger

27.09.2001. 18:40

Draga Anita,
Zahvaljujem na Vašem pitanju.
Stugeron je zaštićeno ime lijeka cinarizin koji se u nas puno previše propisuje. Ne nalazi se na Listi lijekova HZZO pa se mora posebno kupovati. Opravdano nije na toj listi jer nema dokaza da djeluje, osobito ne za "cerebrovaskularnu insuficijenciju" tj. za "slabu cirkulaciju". Kako ima dokaazne nuspojave njegova primjena je eventualno opravdana samo u određenim poremećajima sluha za što je i jedino odobren u Hrvatskoj. Trental je također lijek upitnog djelovanja iako se široko propisuje za smetnje koje Vi opisujete. Lijek također treba kupovati i zapravo njegova primjena nema opravdanja.

dr Ksenija Makar-Aušperger

Anita

28.09.2001. 16:12

Ako tako je kao što kažete, koji onda lijekovi su za moje tegobe a da doista mi pomognu jer moje stanje je jednostavno neizdržljivo, a već nema doktora kojeg nisam posjetila,tj koji je lijek za cirkulaciju i protiv vrtoglavca i zanošenja tijela.

dr Ksenija Makar-Aušperger

01.10.2001. 20:15

Draga Anita,
drago mi je da naš odgovor shvaćate ozbiljno. Na temelju Vašeg pisma i opisa tegoba ovog časa je teško reći da je za Vaše sve tegobe odgovorna smanjena elastičnost jedne krvne žile. Preporučila bih Vam još pregled kod reumatologa (zbog eventualnog oštećenja vratne krlaježnice) te svakako uz dogovor s njim i fizikalnu terapiju koja bi možda mogla popraviti vaše stanje. Jednako tako treba se konzultirati s neurologom i liječnikom za uho, grlo i nos. Ponavljam kako vazodilatatori nemaju dokazanog učinka koji bi opravdao njihovu primjenu i (skupu!) nabavku.
dr Ksenija Makar-Aušperger