Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


C-vitamin


Autor Poruka

Sanja

16.09.2001. 10:24

Kakve mogu biti posljedice pretjeranog uzimanja C-vitamina (pritom mislim na onaj u obliku tableta tj. praha, a ne u hrani)?
Puno hvala!

dr Ksenija Makar-Aušperger

21.09.2001. 21:24

Draga Sanja,

Zahvaljujem na Vašem pitanju. Vitamin C je važan vitamin i neophodan je za niz metaboličkih procesa u organizmu, a kako se ne sintetizira u organizmu, mora se unositi. Nedostatak vitamina C se riijetko viđa, osobito najpoznatija bolest- skorbut. Ipak u starijim dobnim skupinama mogu se uočiti blaži deficiti. Visoke doze (više od 600 mg) mogu izazvati najčešće proljev, a dugotrajno uzimanje visokih doza mučninu, povraćanje, žgaravicu, grčeve u trbuhu, crvenilo kože i nesanicu.
Važno je zapamtiti da nema dokaza da vitamin C liječi ili sprječava nastanak prehlada ili utječe na cijeljenje rana. Uzimanje visokih doza nije korisno.

Srdačan pozdrav,
dr Ksenija Makar-Aušperger

duda

28.09.2001. 13:37

Štovani,

molila bih Vas da mi pojasnite neke stvari o C-vitaminu:
1/ Ako kažete da visoke doze nisu korisne, zašto u svim ljekarnama ( i biljnim ) možete kupiti bočice i do 2 grama ?
2/ Zašto gotovo svaki farmaceut i mnogi doktori preporučuju velike doze tog vitamina ( do 5 grama dnevno ) ?
3/ Pročitala sam nekoliko stručnih knjiga o vitaminima, koje potpisuju ugledni farmaceuti i doktori, u većini njih se preporučuju velike doze vitamina C, čak u jednij knjizi i do 15 grama dnevno ( npr. kod dišnih problema, alergija..... )
4/ Zar doza vitamina C ne ovisi o razini stresa, načinu života, mjestu stanovanja ( zagađenje i smog ), pušenju .....

Molila bih Vas za odgovor jer sam stvarno u velikoj nedoumici !
Unaprijed zahvaljujem !

dr Ksenija Makar-Aušperger

01.10.2001. 20:09

Poštovana,
Vaša su pitanja vrlo zanimljiva i zapravo predstavljaju opći interes populacije o primjeni vitamina u preventivne svrhe. Već dulji niz godina postoji teorija o oksidativnom stresu koji "je odgovoran" za niz bolesti. Po tome bi antioksidansi, a vitamin C jest antioksidans, trebali biti učinkoviti u prevenciji mnogih bolesti. No to nije tako jednostavno. U teoriji je jasno, čak u laboratorijskim uvjetima i dokazano, ali u praksi, u velikim kliničkim ispitivanjima nema jasnih i uvjerljivih dokaza da primjena antioksidansa pa i vitamina C je učinkovita. Osobito to vrijedi za mega doze vitamina C. U takvim primjenama su se i pronašle nuspojave ovog vitamina: proljev, oštećenje sluznice želuca, nastajanje bubrežnih kamenaca, čak i paradoksno razvitak skorbuta. Ponavljam nema opravdanja za primjenu visokih doza vitamina C, a i njegova terapijska primjena je ograničena samo za skorbut. Zašto farmaceutski pripravci imaju visoke doze i zašto se reklamiraju je stvar komercijalne prirode. Jedini znanstveno vrijedni rezultati koje kliničari mogu prihvatiti su klinička ispitivanja na velikom broju ispitanika u strogo kontroliranim uvjetima.Nadam se da sam riješila Vaše nedoumice.
dr Ksenija Makar-Aušperger