Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


teratogeni??


Autor Poruka

Dora

02.04.2002. 13:56

Poštovani,

zadnja menstruacija bila mi je 17.02.'02. a 33.dan te zadnje menstruacije kućni test na trudnoću bio mi je pozitivan.
Naime moje pitanje je slijedeće:
Od 01.03.'02. sam bila na terapiji (zbog bakterija koje su mi nađene u brisu cervixa i rodnice te u urinu) sa Klindamycin kremom 2% i to 7 dana i paralelno s tim sa Nolicin tabletama 15 dana.
Nakon toga od 15.03.'02. bila sam na Klavocin tabletama i to 5 dana,
do 32. dana od zadnje menstruacije.
Sada sam užasno u brizi da li uzimanje navedenih lijekova ima ikakve realne mogućnosti za razvoj teratogena i komplikacija za plod?
Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru.
Srdačan pozdrav,
Dora

Dr. Viola Macolić Šarinić

13.04.2002. 22:28

Klindamicin je antibiotik koji je bio apliciran lokalno i nema sistemskog djelovanja u toj mjeri da bi imao dovoljne koncentracije da izazove teratogeno djelovanje u fetusu. Nolicin je norfloksacin konilonski antibiotik koji se ne prepoučava u trudnoći niti se daje djeci zbog mogućih promjena u zglobovima isl. Kinoloni imaju kategoriju C u trudnoći što znači da ih se može davati ako korist premašuje rizik, a ima podataka o nihovoj mogućoj teratogenosti. Ovdje je lijek bio uziman u prvih 15 dana trudnoće što znači da je to vrijeme tzv. "sve ili ništa" tj. tu su još stanice iz koje će se kasnije razviti svi organi, a to znači da je došlo došlo do oštećenja došlo bi do spontanog abortusa kojeg bi osjetili kao "zakašnjelu menstruaciju". Klavocin ima kategoriju B u trudnoći i može se uzimati.
Treba znati da je u našoj populaciji učestalost malformacija djece
1-3% u trudnica koje nisu bili u kontaktu s lijekovima i koja je "normalna".
Za detaljno farmakološko mišljenje možete se obratiti u Ambulantu za farmakoterapiju Zavoda za klinički farmakologiju Interne klinike KBC Rebro, Kišpatićeva 12, Zagreb, tel. 01/23 88 324.
Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić