Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Voltaren i Decortin


Autor Poruka

nevenka

03.04.2002. 02:46

Poštovani, moja kćerka ima Ulcerozni kolitis i svakodnevno koristi tablete Decortin (30 mg). S obzirom da joj je protiv bolova koji i nisu tako jaki, a i temperatura je oko 37,2 preporučeno dati Voltaren amp., zanima me koje su moguće posljedice kombinacije ta dva lijeka i kako bi ona to podnijela na svojih 45 kg. Još me zanima da li mora svakodnevno uzimati Ulzol zbog Decortina kao zaštitu, iako trenutno nema nekih bolova u želucu. Napominjem da lagano krvari iz debelog crijeva. Zabrinuta majka

Dr. Viola Macolić Šarinić

13.04.2002. 23:17

Jedan od lijekova koji se daju u liječenju ulceroznog kolitisa je i Decortin koji je kortikosteroidni preparat. ranije se mislilo da ovi preprati redovito dovode do stvaranja čira na želucu ili dvnaesniku, pa se zbog toga davao lijek za "zaštitu" sluznice kao što je Peptoran ili sada sve više Ulzol. No, nije dokazano da je učestalost čira veći nego u populaciji koja ne uzima kortikosteroide te se ne treba obligatno uzimati osim ako postoji od ranije takva bolest. Votaren je lijek koji spada u takozvane nesteroidne antireumatike koji često izazivaju nuspojave kao što su čirevi na želucu, dvanesniku ili gastritis, pa ga nije uputno mnogo davati, a posebno ne u tako malo povišenoj temperaturi kao što je 37,2. Lijekovi za smanjenje temperature treba davati tek kad je temperatura blizu 39,0 C i teško se tolerira, a i tada treba početi s lijekom koji se zove paracetamol i ne čini navedene nuspojave. Zabluda je da će Voltaren imati manje nuspojava kao se daje u obliku injekcija jer on prvenstveno djeluje sistemski, a ne lokalno, kontaktno sa sluznicom.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić