Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoca i lijek.


Autor Poruka

Zabrinuta

27.04.2005. 20:15

Postovani,
na dozivotnoj sam zoloft-terapiji. Uzimam svaki dan 50 mg.
Imam 34 godine i ozbiljno razmisljam da dobijem dijete. Interesuje me, da li se moze uzimati zoloft tokom trudnoce? Jer je strogo iskljucen prekid terapijom cak i na krace vrijeme.
Sta moze dijete da trpi kao posljedicu?
Kako stoje stvari sa dojenjem?

Hvala vam puno.

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

11.08.2005. 10:56

Poštovana,

kasno Vam odgovaram, ali mislim da ćete ipak imati koristi od odgovora. Neliječena derpresija je jako rizična za trudnoću i može dovesti do komplikacija trudnoće. Zato je potrebno liječiti bolest, te ako ste u remisiji bolesti s lijekom treba ga i dalje nastaviti piti pod kontrolom jasno Vašeg liječnika. Zoloft (sertalin) spada u grupu lijekova koji se zovu SSRI i zapravo kao grupa oni imaju sada već C kategoriju po klasifikaciji Američke uprave za hranu i lijekove. To znači da nema podataka o mogućeim većim malforamcijama u djece u žena koja uzimaju ovaj lijek, ali lijek treba uzimati s oprezom tj. samo u indikaciji kada je to stvarno potrebno. To znači da u Vašem slučaju treba nastaviti lijek tijekom trudnoće uz kontrolu psihijatra i ginekologa. Mogući nastanak malforamcija u djeteta u našoj populaciji i bez uzimanja lijekova iznosi 1-3% što treba imati na umu.

Sretno, uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić