Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bol u oku


Autor Poruka

Sandra MkD

24.06.2013. 23:40

Postovani, vec dva dena osecam bol u jedno oko pri pokretanje (nekako kako bol da dolazi iznutra..tacno pod obrve prema nos) . Nemam problem sa sinusi i zube. Nisam momentalno u Makedoniji i nemam mogucnost da posetim oftamolog. Molim vas za pomos.. sta da radim,kako da namalim bol? Familijarni bolesti - katarakta.
Oprostite na moj los hrvatski jezik. Srdecan pozdrav.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

27.06.2013. 12:10

Bol u oku „iznutra“ može biti simptom velikog broja bolesti i poremećaja u oku ili u okolici oka. Zbog toga Vam na temelju tog simptoma ne mogu preporučiti liječenje. Najčešće se ne radi o ozbiljnom problemu, no ukoliko uz bol primijetite i pad vida svakako se odmah javite okulistu / oftalmologu.

Eventualna početna katarakta ne može izravno uzrokovati bol. Ukoliko se bol nastavi i kad se vratite kući za početak bih preporučio očni pregled, te eventualno ultrazvuk očiju i očnih duplji / orbita i Rtg paranazalnih sinusa.

Sandra MkD

27.06.2013. 13:40

Ipak bol se pojacala i posetila sam oftalmolog, dijagnoza Tenonitis Conjunctivitis, ne znam dali je u pitanju reakcija kapke Acular koi mi je prepisao, ali sada osecam prilicno jaciji bol u predelu slepoocnica, i kada pomerim oko cela glava me boli.. malo sam isplasena. Inace nemam problem sa vid, oko nije crveno niti mi suzi. Malo samo na pritisak osecam bol u glava.
Ali kako i da e, hvala vam puno na odgovor.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

30.06.2013. 22:25

Zbog blizine dviju struktura, Tenonove kapsule koja okružuje očnu jabučicu i tetive očnih mišića (lat. tendon) „tenonitis“ se teško može razlikovati od „tendonitisa“ ili „trohleitisa“. Za tendinitis / trohleitis je karakteristična malena oteklina iznad očiju koju je moguće napipati preko vjeđa / kapaka, a koja je na dodir vrlo bolna. Za konjunktivitis bi karakteristično bilo crvenilo, sekret ili natečena spojnica oka, pa mi je taj dio dijagnoze nejasan.

Ukoliko se radi o početnoj upali (ovojnica) tetiva očnih mišića protuupalne kapi koje su Vam propisane trebale bi umanjiti bol. Kod jačih upala oftalmolog Vam može aplicirati i neki od kortikosteroidnih preparata u navedeno područje. Prema preporuci liječnika možete uzimati i lijek u obliku tableta iz slične skupine ljekova (tzv. NSAID) , no pazite da ne prekoračite maksimalnu dozu. Bolno područje možete hladiti, no ne predugo kako ne bi izvazvali upale sinusa.

Ukoliko bol ne prođe, bit će potrebno nastaviti dijagnostičke postupke kako bi se utvrdio uzrok. Pripazite na eventualnu pojavu ograničenih kretnji oka, crvenila, povišene tjelesne temperature te pada vida što bi moglo upućivati na hitno stanje poput celulitisa orbite.

ketty3

13.11.2013. 10:35

Poštovani, u subotu 9.10 probudila sam se sa naotečenim okom nakon što sam malo bolje pogledala vidjela sam da se javio unutarnji ječmenac pošto je bio vikend u ponedjeljak 11.10 zatražila sam pomoć svoje doktorice opće prakse koja mi je prepisala kapi i mast tobrex, što se tiče toga stanje se nije ni malo popravilo a doktorica mi je rekla da se javim po uputnicu ako za 3-4 dana nebude bolje da me pošalje da mi to probuše da iscuri, ječmenac se nalazi na lijevom oku u donjem kapku i dosta je mali. Danas kroz noć oko me je jako svrbilo i peckalo naotečeno je i bolno, no problem je u tome što samjoš uz to dobila sitne prištiće koji me jako srvbe na području vanjskog dijela kapka što mislim da je alergijska reakcija na tobrex jer sam prije 4 godine koristila isto tu mast i kapi a isto se to dogodilo, također sam prije 4 godine išla na kirurško odstranjivanje ječmenaca u vinogradskoj bolnici i to na oba oka (desno oko 2 ječmenca, lijevo oko 1) te sam također iste te godine dva put imala konjuktivitis što mi se odrazilo na moj vid danas .Namjeravala sam sutra ići kod doktorice po uputnicu pa da posjetim specijalnu osobu da vidi što će biti, što mi Vi savjetujete? Što se tiče higijene stvarno pazim, otkad sam imala bolesti oka ne dijelim svoje šminke s nikim, ručnik imam samo svoj i stvarno pazim, neznam zašto mi se nakon 4 godine i kirurškog zahvata opet to dogodilo, u panici sam, izgledam kao da me pretukao boksač, pomozite molim Vas
Hvala unaprijed!

kris6tina

13.11.2013. 15:40

Poštovani,

kako ne bih otvarala sasvim novu temu, postavljam pitanje u ovu.
Naime, jutros sam imala neobično i bolno iskustvo.

Inače radim uredski posao, koristim računalo svaki dan. Nosim naočale - kratkovidnost.
Gledala sam u ekran i pritom kao da mi je u lijevom oku, desnom kutu, kod nosa, nešto snažno ''puklo'' (ili čak kao da mi se zaletio veći insekt u oko pri jako velikoj brzini), nakon čega je počelo strašno peći - nikad me nije toliko peklo oko, osjetila sam da je prisutna i nekakva tekućina. U šoku sam otrčala do umivaonika i isprala oko, no i dalje su isti bolovi zbog peckanja bili prisutni. Kasnije sam na naočalama primijetila trag nekakve prozirne tekućine - ravna vodoravna crta tekućine s unutrašnje strane naočala, dakle na lijevoj leći naočala.

Zaista ne znam što se dogodilo. Nakon svega, počela je glavobolja koja i sada traje + blaga napetost u lijevom oku.

Što mi je činiti? Hoće li se kod naknadnog pregleda oftamologa moći ustanoviti što se dogodilo i zbog čega?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

15.11.2013. 10:15

Draga Ketty, recidiv ječemenca nije rijedak. Razlog je sklonost začepljenju i posljedičnoj upali malenih Meibomovih žlijezda čiji se otvori nalaze na rubu vjeđa. Kirurško odstranjivanje bolje je napraviti nakon što se akutno crvenilo i bolnost smiri. U tu svrhu najčešće se propisuje kombinacija antibiotika i kortikosteroida. Svrbež je često znak alergije pa na to svakako upozorite liječnika.

Nakon što u potpunosti riješite problem ovih akutnih ječmenaca, zamolite Vašeg oftalmologa da napravi pregled stanja i funkcije Meibomovih žlijezda i eventualno preporuči dugoročniju terapiju u vidu toplih obloga, masaže ruba vjeđa ili davanje određenih kapi i masti kako bi se smanjila mogućnost ponavljanja ječmenca.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

15.11.2013. 10:15

Kristina, na osnovi podataka koje ste naveli i boli koja je prošla, jedino što mi pada na um je da vam se zbilja radi o nekom stranom tijelu/insektu koji je udario i ogrebao Vaše oko. Površne ozljede oka mogu izazvati jaku bol. No i ta mogućnost je također čudno obzirom da nosite naočale... U slučaju puknuća krvne žile ili sličnog incidenta svakako bi primijetili i druge simpme. U slučaju da Vam se takvi simptomi pojave te glavobolja ne prođe ili se pojača, svakako se javite svom liječniku koji će Vas prema potrebi odrediti odgovarajuću obradu.

ketty3

15.11.2013. 11:15

Poštovani doktore, puno Vam hvala na Vašem odgovoru. Posjetila sam oftamologa rekao je da je sićušni ječmenac skroz unutar kapka te mi prepisao mast maxitrol i kapi moksicin te savjetovao tople obloge. Za 5 dana moram ponovo na kontrolu, kada upala prođe vjerojatno ću morati da se to odstrani.
Lijep pozdrav!

ketty3

16.11.2013. 04:05

I još nešto evo danas navečer odjednom me počelo svrbiti i zdravo oko, pogledam pojavili se sitni prišići na donjem kapku, sad više stvarno neznam o čemu se radi, dal je moguće da jedan sićušni ječmenac to sve uzrokuje, meni je sve to skupa čudno jer meni to uopće ne izgleda na ječmenac a doktorica i oftamolog uporno to tvrde, naoteklo mi je i drugo oko, užasno me svrbe i boli, osjećam užasnu težinu na kapcima radi naotečenosti očiju, što mi je činiti?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

18.11.2013. 11:55

Moguće je da se radi o ječmencu i na drugom oku, ali i o alergijskoj reakciji. Te dvojbe će razriješiti odlučiti Vaš oftalmolog. Ječmenac se ne pojavljuje u obliku sitnih prištića na koži vjeđe.

kris6tina

26.11.2013. 10:05

Zahvaljujem na savjetu! Ne razumijem što mi se dogodilo i nitko koga pitam ne zna što bi moglo uzrokovati takvu reakciju oka.

Ovih dana osjećam istu napetost u oku kao taj dan, pa mi se već javlja i strah od povavljanja događaja.

Isto tako, bojim se da mi moj okulist neće pomoći s obzirom na to da je godišnji pregled kod istog zaista rutinski, čak citira iste rečenice svaki put. Zaista žalosno...

Još jednom hvala.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

29.11.2013. 15:15

Jedino na pregledu moguće je utvrditi postoji li neki problem s okom i vjeđama, a često se može odmah napraviti i neki jednostavniji pregled poput ultrazvuka očiju i očnih duplji.

Uzrok neugode može biti u bio kojoj strukturi koja se nalazi u tom području, ali i izvan područja ukoliko je izazvana lezijama živaca. Ako se odmah i ne pronađe uzrok, oftalmološkom i drugom obradom će se isključiti veći dio potencijalnih ozbiljnijih bolesti koje bi mogle biti uzrokom Vaših smetnji koje još uvijek traju.

ketty3

23.12.2013. 10:45

Poštovani, nisam otvarala novu temu bezveze pa ću vas pitati ovdje.
Ovako već otprilike mjesec dana imam osjetljive oči, stalno posjećujem oftalmologa no stanje se ne popravlja i više neznam što da učinim. Oči su mi stalno crvene, nadražene i peku me, pošto je doktorica opće prakse mislila da je konjuktivitis poslala me kod oftalmologa no ipak se nije radilo o tome već samo o osjetljivosti očiju, dobila sam blink umjetne suze koje svakodnevno koristim i tobradex mast, koristila sam to svakodnevno i nakon dva dana stanje se popravilo odlično, išla sam na kontrolu terapija je bila još 5 dana ista. Nakon toga prestala sam korititi mast kako mi je rekao moj oftalmolog no nakon dva dana stanje se opet pogorošalo, radi se o tome da čim bi prestala s terapijom oči bi me počele opet svrbiti, peči, biti crvene i suziti i to naizmjenično malo lijevo,malo desno, najgore je ujutro nekad imam i krmelje koji su blagi onako da se ljušte kao osušena koža kroz dan stanje se malo popravi, više neznam što učiniti, neznam zašto mi ništa dugotrajno ne pomaže već samo onih par dana dok traje terapija, spavam dovoljno, zanima me još to imam dioptriju 0.50 na desno oko te 0.25 na lijevo oko zanima me dali je moguće da bi to crvenilo i pečenje moglo biti od dioptrije? Naočale ću početi nositi od idućeg mjeseca jer sam tek prošli tjedan išla na pregled vida, da li bi mi vi možda mogli reći neke kapi protiv crvenila ili nešto, ili barem probali utvrditi što bi moglo biti uzrok. Imala sam mnoge očne bolesti stvarno pazim na oči, šminku koristim samo ja i to stvarno rijetko jer sam svakodnevno kod kuće, ručnik također koristim samo ja, od kad sam imala sve moguće bolesti-konjuktivitis 2x, ječmence itd ne diram oči rukama ni ništa, od malena imam osjetljive oči. Često mi i padaju trepavice pogotovo kad se umivam ili skidam šminku. I dalje koristim umjetne suze blink no više ni to ne pomaže svako jutro ista priča,blago crvenilo i to u poručju šarenice, meni oko izgleda zdravo jer sam već i ja naučila kako izgledaju simptomi klasičnih bolesti oka isto je rekao i moj oftalmolog, jedno vrijeme nije više ni on znao što da mi da, a čim terapija nestane meni su oči opet crvene i peku sad Isprike na opširnom pitanju no stvarno sam već očajna.
Unaprijed hvala na odgovoru!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

26.12.2013. 15:45

Dio Vašeg problema vjerojatno leži u kroničnoj upali ruba vjeđa (blefaritis, meibomianitis) kao što sam već ranije naveo. Iako kortikosteroidne kapi omogućavaju privremeno olakšanje, na duži rok dovode do pogoršanja stanja, pa budite vrlo oprezni s njihovim korištenjem. Ono što slobodno možete sami raditi je aplikacija toplih obloga i masaža ruba vjeđa s te kapanje umjetnih suza i gelova čiji ćete učinak vjerojatno osjetiti tek na duži rok.

Ukoliko se smetnje nastave trebalo bi isključiti moguće infektivne uzroke ovog stanja, pa upitajte Vašeg liječnika za bris spojnica, uključivo na bakt. Chlamydia trachomatis. Ukoliko oftalmolog posumnja na grinju Demodex kao uzročnika, korisni su preparati čajevca u obliku šampona za vlasište i pjene za vjeđe.
Iako je dobro da ste korigirali dioptriju, tako mala dioptrija ne može biti uzrokom crvenila i pečenja.

ketty3

27.12.2013. 11:35

Hvala na razumijevanju i odgovoru, vidjet ćemo kako će biti dalje pa ću obaviti pretrage da se to izliječi kako treba, jer ovo mi na kratkoročno stvara probleme.

ketty3

30.12.2013. 22:20

Poštovani, upravo sam došla od oftalmologa s dijagnozom blepharoconjuctivitis recid.oc.utq
terapija: kapi opatanol 2x dnevno, mast tobradex 2x dnevno kroz 10 dana, također sve ono što ste vi rekli, ispirati oči toplom vodom+dječji šampon
Ovako, zanima me da li je to zarazno, dali moram sad pobacati sve stare šminke koje nisu baš stare jer ih mijenjam često i da li je moguće da će se bolest nakon izliječenja opet vraćati?
Hvala

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

31.12.2013. 01:30

Stanje nije zarazno no može se vratiti ovisno o nalazu i načinu liječenja.

neraaa

20.01.2014. 22:05

Poštovani,

prije nekih mjesec dana, osjetila sam dosta jaku bol u oku, na unutarnjem dijelu, do nosa.. Drugi dan boli kupila sam mast u ljekarni i stavljala sam ju 3-4 dana,nakon cega je bol nestala.. Međutim, tada mi se pojavila kao neka kvrzica, koju osjetim prstom kroz gornji kapak..mislim da je na bjeloocnici, na dijelu oka bliže nosu. Boli nema, i ne vidi se izvana baš, samo na dodir se osjeti..i tako vec i vise od tri tjedna. Što bi to moglo biti?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

25.01.2014. 13:15

I u Vašem slučaju bi se moglo raditi o ječmencu. Trebali bi se javiti Vašem liječniku kako bi pogledao o čemu se radi i eventualno propisao kapi.