Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bol u oku


Autor Poruka

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

28.05.2017. 12:25

Prevoj na oku treba imati dok erozija ne zaraste jer se treptanjem može oštetiti novi epitel i usporiti zarastanje.

dragonborn

20.06.2017. 10:25

Postovani, nakon terapije bilo mi je dva tjedna dobro medjutim bol se opet pojavila, svako jutro mi oko suzi i boli me, da li da se javim svom oftamologu? Jos uvijek imam mast i kapi koje sam koristila prije mjesec dana, smijem li jos to koristiti?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

01.07.2017. 16:40

Moguće da epitel nije potpuno zarastao. Dok ne dođete na kontrolni pregled kapajte kapi za vlaženje (umjetne suze) te stavljajte gelove za vlaženje u bolno oko, obavezno navečer prije spavanja.

Mukii

12.10.2017. 12:40

Poštovani,

zadnjih par dana osjećam neku kao tupu bol u desnom oku i to najčešće u samom kutu oka (prema nosu), ali dosta puta i u cijelom oku. Također uz to ponekad osjetim i peckanje te zatezanje oka, te češanje u vanjskom kutu oka (prema obrazu). Danas me uz to boli i glava zbog čega sam morala popiti tabletu. Moram napomenuti da sam student i da jako puno vremena provodim za računalom i u zatvorenom prostoru kao i to da se sva predavanja odvijaju uz pomoć prezentacija na projektoru što dovodi do moga drugog problema, a taj je da nekada jako slabo vidim pročitati tekst sa projekcijskog platna. Po potrebi koristim kapi za oči Optive. Molim Vas za pomoć! Unaprijed zahvalna.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

15.10.2017. 20:10

Kako su Vaši simptomi dosta česti i nespecifični, imate dvije mogućnosti: pročitajte odgovore na slična pitanja unutar ove teme, kao i teme i centra Sindrom suhog oka i sličnih, ili se javite na pregled kod očnog specijalista koji će provjeriti postoji li neki problem s Vašim vidom i okom te preporučiti daljnje postupke.

larisa123

19.10.2017. 11:09

poštovani, nalaz pregleda oftalmologa glasi: fundus K.Ž.pjege uske, pojačanog central.refleksa. U desnoj makuli disgrup.pigmenta.foveol refleks odsutan. Preporučen spec. pregled retine. Osoba ima 58.godina. Da li postoji mogućnost da se radi o tumoru na oku? Doktor je samo rekao da se neka što prije obavi pregled u bolnici. Uistinu smo zabrinuti. Koja je sljedeća pretraga uopće ukoliko želimo privatno to učiniti? Hvala puno!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

01.11.2017. 19:10

Disgrupacija pigmenta u makuli, odnosno žutoj pjegi, uglavnom nije razlog za hitan posjet retinologu. Pretpostavljam da postoje i drugi simptomi, poput pada vida, zbog kojih je oftalmolog to preporučio. Ukoliko se radi o mogućem problemu u žutoj pjegi, retinolog će pacijenta vjerojatno uputiti na koristan pregled OCT uređajem.

sellara

21.12.2017. 17:05

Poštovani,
Zadnjih otprilike mjesec dana osjećam bol u unutrašnjosti oka no samo kada trljam oko ili npr za vrijeme umivanja kada ga dodirnem. Ne boli kada ga ne diram. Uz to, nisam sigurna ako je to povezano, već duže vrijeme povremeno osjeća i pritisak u glavi u području sljepoočnica. Zanima me imam li razloga za brigu i posjetu oftamologu.
Hvala unaprijed

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

19.01.2018. 11:05

Za Vaše smetnje najbolje je za početak napraviti kompletni oftalmološki pregled.

ivan_rad

26.09.2022. 23:35

Postovani, pisem vam iz ocaja, naime moja sestra vec godinu dana ima bolove u jednom okom, nekoliko mjeseci bolove nisu bile tako jake, ali sad opet ima skoro pa neizdrzljive bolove koje je ometaju u svakodnevnim aktivnostima i spremanje ispita. Bila je na oftomatologiji uradila je pregleda u razlicnim bolnicama ali nigdje nisu joj pronasli nista, uradili smo i magnetno snimljane na glavu i otkrili su joj samo nesto povezano sa hormonima i uputili ja na endokrinolog. Napravila je danas krvni test i povecana joj je stitnjica. Jel bi moglo da je nesto povezano sa hormonima ili..?
Inace simptomi su kao da osjeca strano tijelo u desno oko, ponekad kao da je nesto bode takodje se zali na bol u trepavicama itd... Jednostavno neznamo gdje da se obratimo i trazimo lijek , bio bih veoma zahvalan kad bi dobi neki savjet sta da radimo dalje. Unapred zahvalan i izvinite na pravopisu jer ja sam iz Makedonije

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

29.12.2022. 01:10

Žao mi je zbog dugotrajnog problema kod Vaše sestre. Za sada se čini da je napravila važnije oftalmološke, neurološke i druge pretrage. Ne znam je li, vezano uz povećanu štitnjaču, napravljen UZV očiju, orbita i očnih mišića.
S očne strane takve simptome najčešće stvara strano tijelo (treba paziti na mogućnost prozirnih stranih tijela ispod vjeđe), izražena suhoća oka ili takozvane recidivirajuće erozije. Ako se smetnje i dalje pogoršavaju svakako nastavite obradu i potragu za uzrokom.

Noemi123

02.09.2023. 22:25

Poštovani,
vec nekoliko dana osjecam bol u lijevom oku prilikom naglog pomicanja oka prema celu ili prema nosu. Moze proci cijeli dan da ne osjetim medjutim kad u jednom trenu pomaknem oko ostro prema navedenim smjerovima osjecam bol, danas toliku da me krenula bolit glava. Inace imam dioptriju i astigmatizam i prije nekoliko tjedana sam izradila nove naocale medjutim smetnji do sada nije bilo. Sto bi to moglo biti i da li je nesto ozbiljno jer ovo mi se prvi put desava.
Hvala unaprijed

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

05.02.2024. 00:00

Pojava navedenih smetnji nakon novih naočala upućuje na mogućnost krivo ordiniranih naočala. Razdoblje privikavanja obično ne bi trebalo biti duže od 10 dana. Međutim, kako bi se isključili drugi uzroci boli u oku ili oko oka potrebano je, za početak, napraviti kompletan očni pregled sa širenjem zjenica.