Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


alergija na penicilin


Autor Poruka

Jadranka

31.10.2005. 10:03

Molila bi poštovanu dr Macolić Šarunić da mi odgovori na slijedeće pitanje:
Kako sam sa 18 mjeseci (sada su mi 34 god.) imala snažnu reakciju na penicilinsku injekciju (gušenje, kočenje), nakon toga nisam nikada trošila antibiotike na bazi penicilina. Međutim, kako već godinu dana pokušavam bezuspješno izlječiti urogenitalne bakterije -enterokok i ešerihiju (sve sam probala popiti prema antibiogramu,osim penicilina), odlučila sam napraviti alergološki test na Šalati na amoksil, ospen, penbritin i novocef. Rezultati su slijedeći: Test blastične transformacije limfocita (TTL) i Indirektni test degranulacije bazofilnih granulocita (ITDBG) ispao je slijedeći: na ospen, ekstencilin, penbritin i novocef je negativan, a na amoksil je ispao pozitivan (samo po indirektnom testu). Obzirom da su prema zadnjem antibiogramu bakterije pokazale osjetljivost na penbritin i novocef, da li mogu bez straha trošiti ove tablete? Srdačan pozdrav!

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

23.12.2005. 10:24

Poštovana,

malo kasno odgovoaram na Vaše zapravo hitno pitanje zbog drugih obaveza koje sam imala.
Samo za Amoksil (amoksicilin) je test blastične transforamcije pouzdan jer je mehanizam nastanka nuspojave na amoksicilin nešto drugačiji nego na ostale penicilinske antibiotike. Indirektni test degranulacije bazofilnih granulocita je nepouzdan za svaki lijek, tako da se u svijetu zapravo više ni ne radi. To što je negativan na Penbritin i Novocef ne znači ništa i ne smijete piti lijek prije nego što se ne napravi in vitro test na specifični IgE na te lijekove (penicilin). Ako je taj test pozitivan, znači da ste alergični i da ne smijete lijek uzimati. Ako je negativan, ne možemo ništa sa sigurnošću zaključiti (ipak možete biti alergični), pa je onda potrebno učiniti kožno testiranje preosjetljivosti. Ako taj nalaz bude negativan, 98% je sigurno da niste alergični na taj lijek.
Dosta je komplicirana dijagnostika preosjetljivosti na antibiotike, ali na žalost do danas nisu nađene bolje metode u tom području.
Molim Vas da se javite u Ambulantu za farmakoterapiju Zavoda za kliničku faramkologiju, KBC Rebro, Zagreb, soba 415, Zelena zgrada, II kat (sr. Ana), tel. (01) 23 88 324 zbog daljnje obrade svaki dan od 9 do 15 sati.

Uz srdačan pozdrav,
dr Viola Macolić Šarinić