Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


alergijska reakcija


Autor Poruka

Anja

05.09.2005. 13:16

Pošotovani,

u cerv.brisu mi je pronađena gardanarella vagi. i rezistentna je na medazol pa mi je doktor prepisao dalacin C kapsule svakih 6 sati 1 i dalacin v vaginalnu kremu. Nakon jednog dana terapije izbili su mi plikovi po tijelu uz neizdrživ osjećaj svrbeži.
Prestala sam piti lijek i nakon 3 dana se iritacija smirila tu i tamo je još vidljiv poneki plik.
Inače do sada nikada nisam tako reagirala na lijek bilo koje vrste, da li sam znači alergična na ovaj???? naglašavam da tih dana nisam ništa neuobičajeno jela ili pila
Da li bi trebala pokušati ponovo popiti tabletu ili samo staviti u vaginu kremu ili uopće ništa ne pokušavati.Nažalost dr. nije siguran koji drugi lijek primjeniti za gardanarellu kad je rezistentna na medazol.Molom Vaš savjet??
unaprijed hvala

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

05.09.2005. 14:43

Poštovana,

najvjerojatnije se radi o alergijskoj reakciji na klindamicin (Dalacin). To nije neuobičajeno jer prvo treba proteći određeni period senzibilizacije na lijek, pa kada se stvore antitijela reakcija izbija. To znači da na svaki lijek možemo nakon nekog vremena razviti alergiju, ali to vrijedi i za hranu i za inhalacione alergene kao što su pelud, prašina isl. Nemojte sama pokušavati ponovno uzimati lijek jer reakcija može biti burna. Savjetujem antibiogram i odabir drugog lijeka na koji je uzročnik osjetljiv.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić

tanja

04.10.2005. 01:24

postovani smije li se primjenjivati terapija dalacin kremom u stanju trudnoce od 6 tjedana?

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

04.11.2005. 08:15

Poštovana,

najvjerojatnije se radi o alergijskoj reakciji na lijek, tako da nije uputno sama ponavljati "test" i kod kuće uzeti lijek jer reakcija može biti burnija nego što je bila ova.
Najbolje bi bilo da se javite u Ambulantu za farmakoterapiju Zavoda za kliničku farmakologiju Interne klinike KBC Rebro, Zagreb gdje se može dogovoriti testiranje na preosjetljivost i možete dobiti daljnje preporuke u svezi antibiotske terapije. Broj telefona za narudžbu je: 01 23 88 324 (sr. Ana).

Uz srdačan pozdrav,

dr Viola Macolić Šarinić