Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ankilozatni spondilitis i biološki agensi


Autor Poruka

Branka

16.02.2006. 20:11

Poštovani

Suprug mi boluje od Ankilozantnog spondilitisa. Ima 29godina.
Već 5 godina troši methotrexat (15mg tjedno), decortin (7,5 mg dnevno), te svakodnevno antireumatike poput Indometacina, Voltarena....
Usprkos svemu tome i dalje mu se otprilike svaka 3 tjedna javlja uveitis, ima upalu koljena, i stanje mu nije bolje, pošto mu krvni nalaz svaki put pokazuje sedimentaciju oko 40, te CRP oko 30. Ili više.
Njegov imunolog u na Rebru naručuje ga na pretrage svakih 6 mjeseci, kada naravno on pravi sve te pretrage.

Lijekove poput Arave, Humire.....nitko mu ne preporučuje, pretpostavljam zato jer su skupi, pa me zanima koliko bi situacija trebala biti ozbiljna da bi se takav lijek nekome preporučio.

Hvala

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

17.02.2006. 09:00

Pođtovana!

Iz nalaza i kliničke slike vidi se da se radi jođ o vrlo aktivnoj bolesti. Lijekove koje Vađ suprug uzima su lijekovi koji se daju u ovoj bolesti. Pitanje koje ste postavili je na mjestu. Postoje kriteriji koji su doneđeni kada se prelazi na lijekove iz skupine takozvanih "imunomodulatora" a oni su poznati Vađem liječniku imunologu - reumatologu. Preporučila bih da s njim otvoreno o tome razgovarate, te da Vam Vađ liječnik točno izloţi "strategiju" koju je zamislio u liječenju Vađeg supruga. Ovi se lijekovi moraju posebno odobriti od Povjerenstva za lijekove KBC-a na zahtjev liječnika koji liječi pacijenta, ali on se mora točno drţati smjernica, jer inače lijek neăe biti odobren.

Ţelim Vam sve najbolje,

uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić