Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tegretol


Autor Poruka

SAMIR

29.08.2005. 23:25

primjena tegretola kod liječenja psorijaze

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

01.09.2005. 08:14

Poštovani,

Tegretol je karbamazepin, a to je lijek koji se daje u liječenju epilepsije, a također ga se daje u terapiji neuralgije (bolova) trigeminusa. Još je 1996. bio objavljen članak u stručom medicinskom časopisu o poboljšanju oblika psorijaze (psorijatična eritrodermija) pacijenta koji je bolovao od HIV infekcije.
Odobreni sistemski lijekovi (koji se uzimaju na usta) za psorijazu su danas metotreksat, retinoidi (derivat vitamina A) i ciklosporin. Karbamazepin se može dati samo u izuzetnim situacijama na preporuku liječnika ako ništa drugo ne pomaže i to kod psorijatične eritrodermije.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić

Mario

19.02.2006. 19:59

Štovana Viola !
Očito da Tegretol djeluje na bazalne ganglije , koje su možda u u uskoj vezi sa psorijazom (psihosomatskim oboljenjem) Naime , Tegretol "gasi "zapaljene bazalne ganglije, tako , da je to možda mehanizam preko kojeg isti lijek pozitivno djeluje na psorijazu. Ovo nije "kreativna medicina", već iskustvo prof. Daniela Amena(Kalifornija), koji isključivo koristiSPECT tehnologiju u dijagnosticiranju , emocija, implicite ponašanja. Naravno ovo je moja pretpostavka, koju treba znanstveno uništiti ili ili početi doktorat na istu temu. Sa poštovanjem, pozdravlja Vas iz Mostara (sadašnjeg sela):

Mario