Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


BETAKAROTEN


Autor Poruka

RENATA

24.07.2001. 12:10

Poštovani, moje je pitanje slijedeće - da li mi vitaminski preparat od Natural Wealtha BETAKAROTEN može štetiti za crijevnu floru obzirom da imam iritabilni kolon?
Pozdrav, Renata

Dr. Viola Macolic Sarinic

28.07.2001. 23:37

Stovana Renata!

Betakaroten je prirodni pigment koji se nalazi u vocu i povrcu (mrkva, breskva ...) koji su bogati vitaminom A, a u organizmu se pretvara u vitamin A. Smatralo se da djeluje preventivno protiv malignih bolesti, ali u najnovije vrijeme to pobijaju velike studije koje su radjene s pusacima gdje je nadjeno da su pacijenti koji su uzimali ovaj preparat vise obolijevali od raka pluca nego oni koji to nisu! Znaci, ne postoje dokazi da betakaroten stiti od takvih bolesti, vec, dapace, dosadasnji rezultati pokazuju drugacije! Misli se da postoji protektivno djelovanje betakarotena onda ako djeluje zajedno s drugim tvarima iz ove skupine, te bi bilo uputno dijetu odrzavati s vocem i povrcem koji sadrzavaju betakaroten, a ne tvar uzimati izolirano u obliku tableta.

Uz srdacan pozdrav
dr. Viola Macolic Sarinic