Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Helex0,25mg


Autor Poruka

Iva

25.07.2001. 21:13

Da li bi mi htijeli više reći nešto o tom lijeku, i zašto se koristi, kako dijeluje.I kako antidepresivi dijeluju na tlak i da li se smiju uopče uzimati kod niskog i visokog krvnog tlaka i koje su poslijedice?

Dr. Viola Macolic Sarinic

28.07.2001. 22:40

Stovana Iva!

Helex (aktivna tvar se zove alprazolam) spada u grupu lijekova koji se zovu benzodiazepini (BDZ). Ta skupina lijekova djeluje na poremecaje koji ukljucuju strah, napetost, nesanicu. Karakteristika alprazolama je ta da jako djeluje na strah i paniku te ih uklanja. Ono sto treba znati je da nakon nekog vremena stalnog uzimanja (misli se da je to oko 3 tjedna) dolazi do navikavanja na lijek i razvijanja ovisnosti o njemu. Ako se lijek naglo prekine dolazi do apstinencijske krize u smislu pojacavanja simptoma zbog kojih je bolesnik poceo uzimati lijek. Zato je potrebno sve lijekove iz ove skupine uzimati samo pod kontrolom lijecnika u akutnom stanju bolesti, te ih kasnije postepeno ukidati.

Sto se tice antidepresiva i njihovog djelovanja na tlak oni djeluju tako da snizuju tlak, pa se u osoba koji inace imaju niski tlak zapocinje terapija s najmanjom dozom, te se polagano povisuje tako da se izbjegnu eventualne nesvjestice koje bi mogle biti prouzrocene jako niskim tlakom, a to se posebno odnosi na starije osobe.

Uz srdacan pozdrav
dr. Viola Macolic Sarinic