Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bloxan


Autor Poruka

GORANA

07.02.2006. 19:35

Prije dvije godine poslana sam kardiologu zbog šuma na srcu.Napravila sam EKG i ultrazvuk.Uspostavilo se da nema šuma, ali mi je dijagnosticirana sinusna tahikardija cca.150/min,T valovi uredni, pq 0,16 sek.Napravila sam kontrolu štitnjače i svi nalazi su bili uredni.
Liječnik mi je rekao da se tahikardija javlja od stresa i da bi trebala promijeniti životne navike, opustiti se i sl. Javila sam se lječniku opet prije tri mjeseca, jer mi se tahikardija počela javljati skoro svaku večer i nisam mogla zaspati od toga.Liječnik mi je prepisao Helex 0,25 mg. i rekao da ga uzimam po potrebi,ali tahikardije su se smirile pa nisam koristila Helex. Unatrag tri tjedna javili su mi se užasni bolovi u prsima.
Obično je to probadanje,pritisak ispod prsne kosti i osjećaj imanja kamena u srcu.Liječnik me opet poslao kardiologu, napravljen je EKG i nalazi su uredni osim sinusne tahikardije fr.atrija i ventrikla cca.150/min.
Kardiologinja mi je propisala Bloxan 50 mg.,dva puta dnevno pola tablete(moram po njih u Sloveiju) i naručila me za holter dok budem pod terapijom.Mene sad muči to što već duže vrijeme imam niski tlak uglavnom oko 90/60 a koliko sam shvatila taj lijek će mi ga još više sniziti.Zanima me dali je sinusna tahikardija toliko opasna da ja baš moram piti beta blokator, dali nije on opasan za mene s obzirom na niski tlak i smijem li ga kombinirati sa Helexom ili će to još više sniziti tlak.
Gorana,22

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

10.02.2006. 14:44

Poštovana!

U Vašem slučaju potrebno je liječenje ove sinus tahikardije koja po sebi nije opasna i često se događa kod mladih ljudi, ali Vi imate simptome i to pritisak u prsnom košu s bolovima što može biti prouzročeno i manjkom opskrbe kisika srca u takvim napadajima brzog rada srca i zapravo zbog toga imate subjektivnih i objektivnih tegoba. Lijekovi izbora su beta blokatori (selektivni) kao što Vam je i propisano. Istina je da ti lijekovi mogu sniziti i tlak, ali ako se počne s manjom dozom i postepeno diže do doze koja će smirivati ove napadaje brzog rada srca ne bi trebalo biti problema s niskim tlakom. Helex je lijek iz skupine benzodiazepina koji relaksira muskulaturu i smiruje, ali ovaj preparat ima i posebno djelovanje na panične atake i strah, a dobili ste ga u maloj dozi - dobro ga je za sada uzimati navečer. Ima i drugih beta blokatora kojima se može liječiti ova tahikardija kao što je Concor, te tako ne bi trebali odlaziti u Sloveniju po lijek što je svakako nezgodno. Ako imate stresan život ili nekih drugih problema dobro bi se bilo obratiti i stručnoj osobi - psihologu ili psihijatru da se uzrok ovim simptomima ukloni, a kada se to dogodi i lupanja srca će prestati.

Nadam se da sam pomogla savjetom, uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić