Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća-migrena


Autor Poruka

Andreja

22.08.2001. 18:50

Poštovani,
trenutno sam drugi put trudna. Prva trudnoća je bila potpuno u redu. Inače teško podnosim promjenu vremena (pad tlaka i zahlađenje), ali sada u trudnoći migrenozne glavobolje su neizdržive. Nije to klasična migrena s povraćanjem, nego intenzivna dvodnevna neprekidna glavobolja u jednoj polovici glave. Mogu li uzeti neki lijek protiv bolova ili isključivo apaurin ( koja doza?)?
Hvala!

dr Ksenija Makar-Aušperger

27.09.2001. 19:07

Draga Andreja,
Zahvaljujem na Vašem pitanju. Navodite kako ste trudni, ali ne znamo koliko. Za pravu ocijenu štetnosti lijeka ponekad je potrebno znati točno trajanje trudnoće. Naime nije jednako potencijalno štetno djelovanje lijekova tijekom cijele trudnoće. Lijekove općenito treba izbjegavati u prva tri mjeseca trudnoće. Ipak za glavobolju može se preporučiti primjena paracetamol tableta (u nas registrirane kao Lupocet, Plicet, Paracetamol, Lekadol, Panadon). Paracetamol je lijek protiv bolova za kojeg nije poznato štetno djelovanje u trudnoći. Apaurin svakako nije lijek kojeg treba uzimati u trudnoći iako se vrlo olako i široko u nas propisuje.
dr Ksenija Makar-Aušperger