Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Canesten3 prije trudnoće


Autor Poruka

Mirela

23.05.2006. 09:06

Poštovani!
Zanimala bi me informacija da li Canesten3 može utjecati na plodnost tijekom ciklusa.
Točnije, koristila bih vaginalete prve tri večeri neposredno po prestanku menstruacije, pa bi me zanimalo, s obzirom da suprug i ja želimo drugu trudnoću, da li Canesten3 može umanjiti ili oslabiti funkciju spermija u oplodnji, ili poremetiti ovulaciju?

Unaprijed Vam od Srca Zahvaljujem!!!

Viktorija Erdeljić, dr. med.

24.01.2007. 14:55

Poštovana!
Klotrimazol (Canesten3) vaginalete smatraju se sigurnima za primjenu tijekom trudnoće. U velikim studijama koje su pratile trudnice koje su uzimale klotrimazol tijekom trudnoće nije nađeno teratogeno djelovanje lijeka ako se uzima u obliku vaginaleta. Međutim, u jednoj studiji je nađeno da bi korištenje klotrimazola zbog vaginitisa tijekom prvog trimestra trudnoće moglo povećati rizik spontanog abortusa. Međutim, autori navedene studije smatrali su da su podaci ipak nedostatni da se zaista zaključi da klotrimazol povećava učestalost spontanih abortusa.
Zaključno, prema literaturnim podacima, smatra se sigurnim za primjenu u trudnoći. Podataka o konkretnom djelovanju na koncepciju nema.
Srdačan pozdrav,
dr. V. Erdeljić