Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


claritine


Autor Poruka

irena

22.11.2001. 14:38

Imam djete od 12,5 godina koji zbog alergije na pelud i grinje već oko 3 godine stalno uzima Claritine (jedna tableta dnevno), uz karći prekid od oko 2 mj. godišnje, a sada u nazad godinu dana pije konstantno. Zanima me da li to može imati kakvih nuspojava ili štetnog djelovanja na organizam.

dr Ksenija Makar-Aušperger

19.12.2001. 18:45

Poštovana Irena,
Loratadin (Claritine) je antihistaminik iz novije skupine "nesedirajućih" antihistaminika, tzv. "druga generacija" lijekova. U kliničkim studijama je ispitivan tijekom 2-24 tjedna primjene i nije bilo razvoja tolerancije. Nuspojave su rijetke, povezane uz povišenje doze, prolazne su i blage. Najčešće se radi o glavobolji, nesanici, suhim ustima dok su bol u trbuhu, hipertenzija, hipotenzija, reakcije preosjetljivosti izrazito rijetke. Učestalost nuspojava je manja nego u drugih takvih lijekova. Sigurnost je ispitivana u kliničkim ispitivanjima na djeci u dobi od 6-12 godina, ali kroz 2 tjedna. U literaturi nema podataka o dugotrajnoj primjeni. Vaše dijete svakako treba pratiti i povremeno ocijeniti opravdanost daljnje primjene.

Srdačan pozdrav,
dr Ksenija Makar-Aušperger