Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cordarone VS euthyrox


Autor Poruka

vlatka

04.11.2001. 21:02

Poštovani,
molim Vas da mi svojim odgovorom pomognete. Mojoj majci je uslijed aritmije srca i visokog tlaka internist prepisao lijekove Cordarone i Iruzid. Nakon pretraga štitnjače uočen je previsok TSH pa je doktor još k ovim lijekovima prepisao i Euthyrox. Mama pije i Lipex za kolesterol. Problem je u tome što smo u nuspojavama Euthyroxa pročitali da se ne koristi kod srčanih bolesnika i bolesnika liječenih lijekovima za aritmije. U nuspojavama Cordarone pak stoji, da se ne daje bolesnicima sa problematičnom štitnjačom. To bi značilo da jedan lijek uzrokuje probleme srca a ovaj drugi, za srce ,se uopće ne smije piti jer mama ima problema sa štitnjačom!?
Molim Vas, da li je to u redu, tj. da li se ti lijekovi smije zajedno piti i kako to da je to moguće?

unaprijed Vam se zahvaljujem,

Vlatka

dr Viola Macolić Šarinić

04.11.2001. 23:00

Draga Vlatka!

Iz navedenog zaključujem da Vaša majka ima problema s ritmom srca, tj. da joj srce preskače. VAš liječnik je na temelju kliničke slike propisao dva lijeka Cordarone (amiodaron)kao antiaritmik i Iruzid koji je kombinirani lijek za liječenje hipertenzije. Da li su hormoni štitnjače vađeni prije početka terapije, ili kada je Vaša majka već neko vrijeme uzimala Cordarone? Euthyrox je lijek koji se daje kao supstitucija hormonu štitnjače ako je on prenizak. Hipotireoza tj, stanje s manjkom hormona štitnjače može prouzročiti Cordarone, pa bi se lijek trebao ukinuti, i zamijeniti s drugim antiaritmikom, ako aritmija još postoji. Treba znati da Cordarone (amiodaron) ima dugi poluživot u organizmu, tako da i kad lijek prekinete, još dugo ćete imati ( i više od mjesec dana) neku njegovu neželjenu nuspojavu.
Javite se!

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić

vlatka

05.11.2001. 20:18

Poštovana dr. Macolić Šarinić,

zahvaljujem Vam se na stvarno brzom odgovoru. Provjeravajući odgovore ( i na puno prije postavljena pitanja) jako sam se iznenadila vidjevši Vaš odgovor. Hvala.
Inače, mami je napravljen nalaz hormona štitnjače nakon sedam mjeseci trošenja Cordarone. Sada je trenutno hospitalizirana radi daljnjih pretraga. Danas sam vidjela na njenom "kartonu" da su joj ukinuli Cordarone. Bolnica u kojoj se nalazi nema endokrinologiju. Znam da bi trebala ići u Vinogradsku ili Rebro, ali nadam se da će i ovo biti o.k.Valjda planiraju pretrage za koje nemaju aparaturu raditi u drugim bolnicama. Bolje ne možemo. Žalosno je gledati te naše bolnice;svake godine su u sve lošijem stanju.
Obzirom da stvarno "nemam pojma" o medicini, jako se brinem za mamu i htjela bih joj pomoći, pa eto, tako, gnjavim i doktore na cybermed-u.
Imala bih još jedno pitanje, pa kad budete raspoloženi...nije hitno...
radi se o Prozacu kojeg mama pije zbog depresije. malo sam gledala i pronašla sam da je taj lijek iako, jako popularan, jako i štetan. navodno, uz hrpu nuspojava uzrokuje i sklonost suicidu,a i jako je komplicirano "skinuti se s njega". da li je to stvarno tako?
hvala Vam da srdačnosti,
pozdravljam,
Vlatka

dr Viola Macolić Šarinić

10.11.2001. 20:00

Draga Vlatka!

ovo što se dogodilo Vašoj majci je jedna od nuspojava Cordarona, te je prekid terapije ovim lijekom opravdana. Bit će potrebno nekoliko tjedana, ako ne i duže da se lučenje hormona štitnjače opororavi, ali ono nije trajno oštećeno.
Što se tiče Prozaca (fluoksetin) to je antidepresiv novije generacije bi trebao imati manje nuspojava nego dosadašnji triciklički antidepresivi, a ovo što ste o lijeko čitali to jesu neki od njegovih nuspojava, ali oni nisu ni u kojem slučaju tako česti, dapače rijetko se javljaju. Po zakonu moraju se navesti sve nuspojave koje su za određeni lijek poznate, iako je neka nastupila samo u destek ili manje slučajeva. To može dovesti do zabune kod bolesnika, pa prestanu uzimati lijek koji im može biti koristan, odnosno neophodan.

Uz srdačan pozdrav i sve najbolje
dr Viola Macolić Šarinić