Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tegretol CR


Autor Poruka

Sanja

28.10.2001. 17:46

Zbog dijagnoze epilepsije tri godine uzimam Tegretol CR 3puta dnevno po 400 mg. Kako na trzistu nema tegretola CR, zanima me koliku dozu tegretola od 200 mg moram uzeti da bi ucinak bio isti /receno mi je u apotekama kako 2*200 mg
nije isto sto i 1*400 mg tegretola CR/.
Zahvalna.

dr Viola Macolić Šarinić

04.11.2001. 22:48

Draga Sanja!

Uzimali ste Tegretol CR (karbamazepin) što je tableta s kontroliranim oslobađanjem aktivne tvari i prilagođena je tako da se lijek treba uzimati samo dva puta dnevno. Vidim da ste Vi uzimali taj oblik lijeka 3 puta dnevno, i tu je došlo do međusobnog preklapanja koncentracije od ranije uzete tablete. Ukupna Vaša dnevna doza iznosi 1200 mg. Pitanje je da se s ovom terapijom kontroliralo bolest, ako jeste, nastavite s 3x400mg običnog preparata, što će dovesti do nešto manje koncentracije lijeka u plazmi, a ako to ne bude dovoljno podignite je na ukupnu dozu od 1600 mg na dan npr. 2x800mg. Vjerujem, ako je bolest pod kontrolom, da se doza lijeka može i smanjiti na 800mg.
Ukratko, namjera oblika s kontroliranim oslobađanjem lijeka je ta da se ukupna dnevna doza koja se dobije titracijom konvencionalnog preprata može podijeliti u dvije doze.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić