Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


diane


Autor Poruka

Marija

10.10.2001. 14:42

Postovani,
zbog tamnih mrlja na licu,chloasme,doktor mi je prepisao da uzimam Diane-35 tokom 6 mjeseci,a ako mi se stanje znacajno popravi da ih nastavim piti jos 6 mjeseci.
Medutim ,procitala sam da te pilule mogu uzrokovati mrlje po licu.Molim Vas da mi odgovorite da li postoji mogucnost da mi se od Diane-35 stanje popravi ,ili mi se moze jos pogorsati?
Unaprijed zahvaljujem

dr Viola Macolić Šarinić

10.11.2001. 20:33

Draga Marija!

Diane 35 je lijek koji sadrži antiandrogen tj. djeluje protiv muških hormona koji se u nekih žena zbog nekih endokrinoloških poremećaja mogu povisiti, pa tada nastaje i prekomjerna dlakavost lica, jako izražene akne isl. Lijek se tada daje, a u indikacijama iz dostupne literature ne nalazim da se daje u vašem slučaju, jedino ako je hormonskim testiranjem nađeno da morate ovaj lijek svakako uzimati, te ako imate još i drugih poteškoća.
Od nuspojava najčešće su umor, slabost, zaduha, promjena na težini, smanjenja proizvodnja lojenih žlijezda (akne mogu nestati), promjena izgleda vlasišta, čvorovi u dojci, rijetko osteoporoza i toksično djelovanje na jetru.
Savjetujte se sa svojim liječnikom o vašim razmišljanjima i strahovima, tako da se u potpunosti riješi zbog čega ovaj preparat morate uzimati.

Uz srdačan pozdav
dr Viola Macolić Šarinić