Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dojenje i alergija


Autor Poruka

Emelina

01.06.2006. 20:18

Štovani!
Imam bebu od 2,5 mjeseca koju isključivo dojim.No,imam alergijski rinitis,atopijski dermatitis i bronhospazme zbog kojih sam dobila terapiju Ventolin pp.,Telfast 180mg ili Letizen.Koliko su štetni ti lijekovi i da li mojem djetetu može škoditi moje stanje ako ga ne liječim s obzirom da sam čitala da mnogo toga prelazi iz krvi u mlijeko?
Hvala

Viktorija Erdeljić, dr. med.

08.10.2007. 11:35

Poštovana!
Salbutamol (Ventolin) se može uzimati tijekom dojenja, budući da se radi o pripravku koji se ne uzima sistemski, tj. ne prelazi u velikim koncentracijama u krv pa tako niti u mlijeko. Koncentracije koje postiže u mlijeku se smatraju premalenima da bi predstavljale rizik za dijete. Oralni antihistaminici prelaze u mlijeko, a za većinu antihistaminika nema dovoljno podataka o njihovoj primjeni tijekom dojenja, te se zbog toga ne preporučaju. To se odnosi i na cetirizin (Letizen) i feksofenadin (Telfast). Za loratadin (Belodin, Claritine, Flonidan, Rinolan...) ima najviše podataka, a smatra se da je mala vjerojatnost da koncentracija koju postiže u mlijeku (uz dnevnu dozu od 10 mg) predstavlja opasnost za dijete. Američka udruga pedijatara kategorizirala je loratadin kao lijek koji je obično kompatibilan s dojenjem. Tako da ako je indicirano da uzimate oralne antihistaminike, loratadin bi bio antihistaminik izbora.
Opće je pravilo za svaki lijek koji se uzimat tijekom dojenja, da se lijek uzima neposredno nakon podoja ili 3-4 sata prije da bi se izbjegle vršne koncentracije lijeka u krvi, pa tako i u mlijeku. Na taj način osigurava se da je koncentracija lijeka što manja u mlijeku.
Uz srdačan pozdrav,
dr.V.Erdeljić
klinički farmakolog