Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sybutramin i trudnoća


Autor Poruka

ana

30.05.2006. 11:20

Poštovanje
Molila bih da mi kazete koliko dugo se lijek reductil ne bi trebao konzumirati ako se zeli ostati u drugom stanju.
Unaprijed hvala.

Viktorija Erdeljić, dr. med.

08.10.2007. 11:35

Poštovana!
Sibutramin, kao i druga farmakološka terapija debljine, ne preporuča se tijekom trudnoće zbog mogućnosti malnutricije majke i djeteta uz usporen razvoj djeteta. Prema Američkoji upravi za lijekove nosi kategoriju rizika C u trudnoći (postoje A-D prema procijenjenoj opasnosti počevši sa A koja je najpovoljnija; te X koja znači apsolutno kontraindicirani lijek u trudnoći). Sibutramin je u studijama na životinjama (zečevima) pokazao fetotoksično djelovanje, ali nema puno podataka o djelovanju na humanu trudnoću. Sibutramin ima poluvrijeme života u plazmi o1.1 sat, ali aktivni metaboliti (ima ih 2) imaju poluvrijeme života 14-16 sati. Smatra se da je lijek izlučen iz organizma kada prođe 5x njegovo poluvrijeme života, što bi za sibutramin i njegove metabolite značilo oko 4 dana.
Napomena, ukoliko nemate indeks tjelesne mase >30 kg/m2 ili >27 kg/m2 uz prisutnost dijabetesa, hipertenzije i hiperlipidemije, i ukoliko primjena lijeka nije inicirana od liječnika, preporuka je gubljenje tjelesne težine možda mukotrpnijim ali trajnijim promjenama životnih navika u smislu pojačane fizičke aktivnosti i redukcijske dijete. Važno je znati da su uz sibutramin povezane mnoge nuspojave, od kojih su najozbiljnije kardiovaskularne (poremećaji srčanog ritma i hipertenzija), te se on treba uzimati uz nadzor liječnika.
Uz srdačan pozdrav,
dr.V.Erdeljić
klinički farmakolog