Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


enterococcus faecium u trudnoći


Autor Poruka

Željka

26.07.2005. 17:53

Poštovani,
u 25-tom sam tjednu trudnoće.Prije mjesec i pol mi je dijagnosticiran
enterococcus faecium na uzorku brisa cerviksa.Kao osjetljivi
antibiotici navedeni su :amoksicilin,norfloksacin i nitrofurantoin.
Ginekolog mi je već drugi puta prepisao amoksicilin,jer je prvi puta bilo bez učinka.Kakva je to bakterija i koja je po Vašem mišljenju najbolja terapija (s obzirom na to da sam kao djevojka vrlo često koristila amoksicilin ).

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

11.08.2005. 08:56

Poštovana,

enterokok je bakterija koja je uz ešerihiju coli najčešći uzročnik upalnih stanja genitalnih i mokraćnih puteva. Ako je antibiogram pokazao da postoji osjetljivost enterokoka na amoksicilin teorijski bi trebao djelovati, a amoksicilin je i antibiotik koji je siguran u trudnoći. Ove infekcije se moraju obavezno liječiti u trudnoći jer postoji opasnost prelaska bakterija u plodnu vodu te može nastati upala plodne vode koja je smrtonosna za dijete, a i majka može dobiti teško septičko stanje. U slučaju da amoksicilin ne djeluje može se pokušati i s nitrofurantoinom koji se može davati u trudnoći jer kao i amoksicilin nosi kategoriju B po klasifikaciji Američke uprave za hranu i lijekove (FDA).

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić