Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mylotarg


Autor Poruka

marija

15.07.2005. 13:14

Poštovani,
molim da mi odgovorite da li u Hrvatskoj postoje iskustva s korištenjem Mylotarga za liječenje Akutne mijeloične leukemije, jer je lijek priznat i odobren u Americi od strane FDA. Da li osim ovog lijeka postoji bilo kakav lijek koji se koristi za liječenje AML, kod bolesnika starih oko 65 godina.
S poštvanjem,
Marija

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

11.08.2005. 09:10

Poštovana Marija,

Mylotarg je gemtuzumab i spada u grupu lijekova koji mogu djelovati na bolesne stanice direktno se vezujući na njih kao antitijelo i uništavajući samo njih, a ne zahvaćati ostale zdrave stanice. To je moguće zbog toga jer bolesne stanice imaju određene receptore za koji se lijek veže, a kod zdravih takvih receptora nema.
Ova terapija je terapija izbora kod bolesnika koji ne mogu podnijeti konvencionalnu citostatku terapiju jer im je organizam preslab (zbog drugih bolesti ili zbog ponavljajućih citostatkih terapija). U iznimnim situacijama kada nema drugog načina liječenja liječnik hematolog može zatražiti od bolničkog povjerenstva da razmotri upotrebu lijekova iz ove skupine, što onda još mora odobriti HZZO. Znači, postoji konvencionalno liječenje AML citostatkom terapijom, a u slučaju da hematolog odluči, on može predati zahtijev povjerenstvu. O svemu razgovarajte s hematologom, jer i u Americi ovaj lijek dobivaju samo oni bolesnici koji drugu terapiju više ne mogu dobivati.

Uz srdačan pozdrav, i želim Vam sve najbolje,

dr Viola Macolić Šarinić