Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Oksazepam


Autor Poruka

Ana

08.07.2001. 21:03

Molim vas da mi nešto kažete o tom lijeku s obzirom da ga koristim za (sy vertignosum).

Dr. Marinko Bilušić

20.07.2001. 01:25

Oksazepam, kod nas možda poznatiji pod imenom Praxiten spada u skupinu benzodiazepina, lijekova koji uklanjaju strah i smanjuju psihofizičku napetost te u manjoj ili većoj mjeri izazivaju pospanost, ovisno o tome o kojem lijeku iz ove skupine se radi. Lijekovi iz skupine benzodiazepina najčešće su korišteni lijekovi kako kod nas tako i u svijetu. Kod nas su to najčešće Praxiten i Normabel odnosno Apaurin. Tako velika potrošnja ovih lijekova ukazuje na činjenicu da vrlo često ne postoji prava indikacija odnosno razlog uzimanja ovih lijekova već se oni najčešće uzimaju kako bi se lakše podnijeli problemi svakodnevnog života (međutim oni ne rješavaju te probleme) i s druge strane liječnici ih često propisuju bolesnicima koji imaju neodređene simptome koji se ne uklapaju niti u jednu dijagnozu, odnosno kada za određenu bolest ili simptome nema lijeka ili ne treba davati nikakav lijek, a liječnik "mora" dati neki lijek. Benzodiazepini su "idealni" u tim slučajevima jer se dobro podnose i imaju relativno malo štetnih djelovanja koja su, najčešće blage naravi, a bolesnici će biti manje napeti, boljeg raspoloženja i smanjenog straha. To što lijek ne djeluje na osnovne simptome zbog kojih se bolesnik žalio nema veze. Tako oksazepam nije lijek koji se koristi u liječenju vrtoglavice, odnosno vertiginoznog sindroma osim ako se ev.ne radi o jakoj psihičkoj napetosti, strahu i tjeskobi koji se manifestiraju i somatskim tegobama.

Ana

25.07.2001. 21:08

Hvala na vašem odgovoru,ali me sad nešto zanima, ja imam taj strahkako kažete(od smrti ma kako to banalno zvući)i lijećim se kod psihijatra koji mi je prepisao još i Helex i Prozac, ali ti lijekovi meni uopće ne pomažu tako da ja u biti već samisprobala sve moguće lijekove koje postoje i ostala na Oksazepamu jer mi on još najviše odgovara jer relativno brzo i dijeluje,ali nekad i ne tako da završim u ambulanti na nekcijama, kad je neka jaka promijena vremena, ili sam toliko napeta da više ništa ne pomaže a uz to još imam promijenjiv tlak koji varira od niskog(tako da nekad uopče ne mogu hodati ili mi je toliko loše da jedva dišem.Pšto kažete da Oksazepam nije lijek za lijećenje vertignoznog sindroma da li bi mi htijeli navesti koji to jesu, jer vrtoglavice su mi toliko jake i zanošenje tijela(osijećaj ko da hodam po spužvi), da to nije za izdržati više. I da navedem jako lupaanje srca da mislm da će mi iskociti iz prsa(100-130) otkucaja po tlakomjeru i to kad se naglo ustanem ili se uplašim.