Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hipertireoza i trudnoca


Autor Poruka

Anika

11.05.2005. 19:23

Molim Vas za savjet, nakon brojnih misljenja lijecnika vise ne znam sto raditi.
Imam hipertireozu pod kontrolom - terapijom od 11. godine zivota, operirana sam u 19. godini i odsranjeno mi je 2/3 stitnjace. Nakon godinu dana hipotireoze i nadoknade hormona eutiroksom vraca se hipertireoza i ponovno uzimam supresore.
Sada imam 26. godina i duze vrijeme sam u eutyreozi sa terapijom atyrazol 1/4 tablete na dan sto je odrzavalo razinu hormona u normali.
Trenutno sam u osmom tjednu trudnoce i lijecnik mi je prekinuo terapiju atyrazolom kad sam saznala za trudnocu prije mjesec dana.
Medutim najnoviji nalazi hormona su poviseni. T3: 3,05 T4: 141 nmol/l
i lijecnik mi je prepisao 2x1 tabl. od 10 mg atyrazola na dan.
Moj ginekolog mi pak savjetuje da ne pijem nista do kraja 3.mj. trudnoce. Imam ponekad tahikardiju (80 do 90 otkucaja u min.)
Da li lijek atyrazol moze stetno utjecati na plod?
Mogu li s obzirom da se dobro fizicki osjecam biti bez lijeka a da poviseni hormoni ne utjecu na razvoj ploda?
Postoji li danas u svijetu neki drugi lijek koji ne utjece na bebu?

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

11.08.2005. 10:09

Poštovana,

nažalost jako kasnim sa svojim odgovorom, ali ipak da Vam se obratim. Hipertireozu u trudnoći treba liječiti, jer i neliječena bolest može dovesti do komplikacija u trudnoći. Učinci Atyrazola jesu zapravo najveći u 2. i 3. trimestru jer lijek prolazi kroz placentu i suprimira rad štitnjače djeteta te se može dogoditi da se dijete rodi hipotireotično i sa strumom. Na tržištu postoji još jedan lijek koji se zove propiltiouracil i njega se preferira u trudnoći jer manje prolazi kroz placentu i nešto je manja mogućnost pojave ove komplikacije kod djeteta u usporedbi s Atyrazolom (metamizol). No, lijekove treba uzimati jer je manji rizik uzimati lijek u pravoj dozi nego bolest ostaviti neliječenu. Zato je Američka uprava za hranu i lijekove ovim lijekovima dao kategoriju D, što znači da lijek treba uzimati ako za to postoji opravdana svrha, ali da su moguće i komplikacije. Nažalost, nema drugih preprata koji bi se mogli davati u trudnoći. Mnoge trudnice su iznijele zdravu bebu ako se lijek daje u onoj minimalnoj dozi koja je potrebna da se bolest drži pod kontrolom. Za stručno mišljenje i eventualne daljnje konzultacije možete se obratiti u Ambulantu za kliničku farmakologiju KBC Rebro, Zagreb, Kišpatićeva 12, zelena zgrada II kat, soba 415 svaki dan od 9 do 15 sati. Tel 01/ 23 88 324.

Uz srdačan pozdrav,
dr Viola Macolić Šarinić