Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


informacija - marviran


Autor Poruka

darinka

24.05.2006. 21:53

Molim nešto više o lijeku marviran.

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

25.05.2006. 18:30

Poštovana,

Marivarin je varfarin koja je ne dozvoljava djelovanje vitaminu K koji je vrlo važan u kaskadi zgrušavanja krvi. Daje se bolesnicima koji imaju pojačanu opasnost od stvaranja ugrušaka (srčani bolesnici, bolesnici s ugrađenim umjetnim srčanim zalisicima, bolesnici koji su preboljeli tromboze vena potkoljenica isl.). Na početku terapije potrebno je u više navrata mjeriti kako se krv gruša, kada se odredi točna doza to mjerenje se vrši jednom mjesečno. Potrebno je znati da ako se prilikom uzimanja ovog lijeka uzme više vitamina K (nalazi se mnogo u zelenom povrću, posebno kupusu) ovaj lijek ne djeluje.

Srdačan pozdrav,

dr Viola Macolić Šarinić

arlovic

01.10.2007. 18:30

Suprug koristi Marivarin već 1,5 godinu (ugrađen je mehanički srčani zalizak). Cca 10 mjeseci nakon operacije je ustaljena doza Marivarina od 3 mg. U zadnjih dva mjeseca osjeća jake bolove u bubrezima i bjeloočnica je intenzivno crvena. Analizom urina ustanavljena je i krv u urinu. Gustoća krvi je 14%. Bez obzira na jednaku prehranu i dozu lijeka krv se prilično razrjedila.
Moja pitanja su:
1. Može li npr. njemačka verzija Marivarina iste gramaže uzrokovati toliku razrjeđenost?
2. Postoji li još kakav osjetilni ili fizički pokazatelj prerijetke ili preguste krvi za pacijente kojima je poželja raspon od 20-30%?
3. Postoji li mogućnost nabavke aparata Coagucheck u HR i po kojoj cijeni?
4. Postoji li nekakva brošura, knjiga ili slično u kojoj su detaljnije upute za pacijente koji piju antikoagulanse po pitanju prehrane, fizičkih aktivnosti kojima se osoba smije/ne smije baviti, što sa povišenom težinom i s njom u vezi povišenom masnoćom (za smanjenje, suprug je koristio Ortis) u krvi i visokim tlakom? (Utjecaj vitamina K, C vitamina i alkohola već znamo). Može li razrjeđena krv uzrokovati pospanost, dekoncentraciju?
5. Kakav je rizik krverenja u mozak kod prerijetke krvi? Da li je dovoljno da je krv prerijetka ili je pokretač nekakav, pa čak i blaži udarac?
6. Može li prerijetka krv utjecati i na plodnost (pokretljivost spremija i sl.)?
Hvala!

Viktorija Erdeljić, dr. med.

08.10.2007. 00:35

Poštovana!
Zbog opasnosti od tromboembolije, tj. stvaranja krvnih ugrušaka na mehaničkom srčanom zalistku, Vaš suprug svakako mora uzimati Marivarin (varfarin). Budući da varfarin djeluje suprotstavljajući se djelovanju vitamina K u jetri koji je zaslužan za stvaranje faktora zgrušavanja, njegovo je djelovanje podložno mnogim utjecajima: drugim lijekovima koji mogu ići u interakcije s varfarinom, prehrani, itd. Upravo zbog toga bitno je pratiti koagulacijske parametre i titrirati dozu prema potrebi. Znači, to je lijek čija je doza varijabilna, te se zato parametri koji to određuju moraju konstantno pratiti. Prati se vrijednost PV ili PV-INR, a ciljne vrijednosti su za PV 0.20-0.30, a PV-INR 2.0-3.0. Nažalost, budući da varfarin djeluje na taj način da otežava zgrušavanje krvi (što je poželjno kod mnogih bolesti kao i kod mehaničkih valvula), najučestalija je nuspojava krvarenje koje se opisuje sa učestalošću od 2-48%. Međutim, ozbiljna krvarenja uz redovne kontrole su rijetka.
1. Njemačka ili bilo koja druga verzija ovog lijeka nema nema nikakvog utjecaja na bolju ili lošiju regulaciju PV vrijednosti, odnosno razine zgrušavanja krvi koja je poželjna. Činjenica je da se doza varfarina mora pražljivo pratiti i titrirati, jer kao što je već napomenuto, potrebna doza ovisi o mnogim faktorima koji se tijekom vremena mijenjaju (drugi lijekovi, hrana...).
2. Nema nikakvog pokazatelja poželjne gustoće krvi osim laboratorijskog nalaza. Krvarenje može nastati i pri tzv.poželjnoj vrijednosti PV-a.
3. Nažalost, nisu mi poznate specifične brošure (koje bi svakako bile korisne) za bolesnike na antikoagulantnoj terapiji.
4. Sama „razrijeđena“ krv ne izaziva pospanost ili dekoncentraciju. Neurološke nuspojave koje varfarin može izazvati mogu se javiti kao rezultat krvarenja u središnjem živčanom sustavu.
5. Rizik krvarenja u mozak ne može se točno procijeniti. Bolesnici koji moraju uzimati antikoagulanse moraju biti pažljivi, jer će udarac (koji i inače može izazvati komplikacije, pa i krvarenje) lakše izazvati komplikaciju kod bolesnika na antikoagulantnoj terapiji nego u osoba koji te lijekove ne uzimaju.
6. Nije zabilježeno da varfarin utječe na plodnost muškarca.

Vaš suprug zbog umjetne valvule mora uzimati koagulanse, jer je se rizik tromboembolije (ugruška na valvuli koji posljedično može uzrokovati začepljenje krvnih žila i infarkt srca, mozga ili drugdje u tijelu) smatra većim od eventualnih komplikacija antikoagulantne terapije. Bolesnici koji se redovito kontroliraju i tako održavaju vrijednosti koagulacije u poželjnim granicama rijetko imaju značajne komplikacije i krvarenja. Aparati za mjerenje koagulacije su dostupni i za kućnu primjenu, i olakšavaju praćenje koagulacije i titraciju terapije varfarinom, no prema mojem znanju još se ne mogu nabaviti u Hrvatskoj.
Uz srdačan pozdrav,
Dr.V.Erdeljić
Klinički farmakolog